ΠΟΣΥΠ: Λειτουργικές δαπάνες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/05/2020 - 11:45 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ΠΟΣΥΠ σας θέτει ξανά, την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομων προϋπολογισμών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

ΠΟΣΥΠ

Με την εμφάνιση και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τόσο στην καθαριότητα και στις απολυμάνσεις των χώρων τους ( σε κάποιες δεν έγιναν καθόλου), όσο και στην προμήθεια και χρήση απολυμαντικών και αντισηπτικών μέσων, φάνηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η ένδεια και η παθογένεια του συστήματος κάτω από το οποίο λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια οι Υπηρεσίες μας.

Υπηρεσίες που ανήκουν λειτουργικά και διοικητικά στο Υπουργείο Παιδείας αλλά τα κάθε λογής έξοδα τους εξυπηρετούνται από τις Περιφέρειες, που αποτελούν φορείς άλλου Υπουργείου

Οι λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης έχουν μείνει ως αμανάτι στις αιρετές Περιφέρειες, παρά τις προσπάθειές μας για επιστροφή τους στο Υπουργείο Παιδείας, μετά την επάνοδο των Υπηρεσιών μας και των υπαλλήλων τους από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις το 2002.
Σας υπενθυμίζουμε τον αγώνα που έδωσαν, εν μέσω πανδημίας, η ΠΟΣΥΠ και τα Α/θμια Σωματεία μας, με καταγγελίες, με έγγραφα, με τηλεφωνήματα, ακόμη και με παραστάσεις στους Περιφερειάρχες όλης της χώρας, για τη λήψη των αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων της καθαριότητας και της απολύμανσης των χώρων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που λειτουργούν Πανελλαδικά, καθώς και για την διάθεση των απαραίτητων μέσων καθαριότητας και απολύμανσης, ώστε να υπάρξει πρόληψη και περιορισμός της επέκτασης του κορωνοϊού.

Σας έχουμε ενημερώσει και πριν την πανδημία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες μας, με το μείζον θέμα της καθαριότητας και της υγιεινής των χώρων στους οποίους εργαζόμαστε, της έλλειψης τεχνικών μέσων και αναλώσιμων υλικών που συχνά φτάνει στα όρια της μη εξυπηρέτησης στοιχειωδών υποχρεώσεων των υπηρεσιών μας, της κακής λειτουργίας και έλλειψης συντήρησης μηχανημάτων και κάθε είδους τρεχουσών αναγκών που, πολλές φορές όχι μόνο δυσκολεύουν, αλλά και υποβαθμίζουν τη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών της διοίκησης της εκπαίδευσης.
Επιπλέον, σας ενημερώσαμε για το ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών μας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι εγκατεστημένες σε ακατάλληλους και μη λειτουργικούς χώρους, κατά παράβαση της νομοθεσίας, με ευθύνη των αιρετών Περιφερειών και συνήθως με μισθώματα που θα δικαιολογούσαν άλλες προδιαγραφές.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι και η καταστρατήγηση του Ν. 3850/2010, στις Υπηρεσίες μας, που αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, όπως αυτή περιγράφεται και προβλέπεται στις διατάξεις του. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να μην τηρούνται οι κτιριολογικές προδιαγραφές, να μην υπάρχει τεχνικός ασφαλείας, να μην υπάρχει ιατρός εργασίας, κ.α.. Αλλά μήπως υπάρχουν καθαρίστριες και τόσα άλλα;
Είναι ξεκάθαρο, ότι το αίτημα μας αυτό δεν αποτελεί μία συνδικαλιστική διεκδίκηση αλλά μία αδήριτη ανάγκη για την ομαλή λειτουργία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Επίσης, σας υπενθυμίζουμε και την πάγια βούληση των Περιφερειαρχών όπως αυτή έχει διατυπωθεί στα έγγραφα, 385/05-04-2017 της ΕΝΠΕ και 20816/30-01-2017 της Περιφέρειας Αττικής, προς τον προκάτοχο σας Υπουργό κ. Γαβρόγλου, για απαλλαγή των Περιφερειών από το πρόσθετο αυτό διοικητικό βάρος και την επαναφορά της αρμοδιότητας της στέγασης και της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο φυσικό της χώρο, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας!

Έτσι, είχαν προτείνει την ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση, Προτεινόμενη διάταξη:
«Από 1-4-2017 η στέγαση των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και με μίσθωση ακινήτων, καθώς και η αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών αυτών, αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και ασκούνται από αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις εσωτερικής λειτουργίας του. Από την ίδια ως άνω ημερομηνία, η παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 161/2000, όπως αυτή ίσχυε, καταργείται».
Ήδη ζητήσαμε την επικαιροποίηση του ανωτέρω εγγράφου από την ΕΝΠΕ.

κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ,
Η ΠΟΣΥΠ απαιτεί την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος της διοίκησης και ευελπιστεί στην άμεση ανταπόκριση σας για την θεραπεία της παθογένειας αυτής, όπως έγινε το διάστημα αυτό και με άλλες παθογένειες που ταλάνιζαν το Δημόσιο και ταλαιπωρούσαν τις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: