( του Ι.Χρηστάκη )
Ένας θάνατος μετά από ψυχολογική επιβάρυνση με υποκείμενη οργανική πάθηση, μια απόπειρα αυτοκτονίας και σήμερα η απώλεια συναδέλφου που αυτοπυροβολήθηκε, δίνοντας τέλος στη ζωή του, λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Δεν πάει άλλο!!!
Αργοπεθαίνουμε μαζί με το επάγγελμά μας που το κατάντησαν φρενοκομείο φοβισμένων.
Κάτι ψέλισαν σήμερα οι σχολικοί σύμβουλοι για κατατρεγμένους εκπαιδευτικούς αλλά δεν τους βλέπω και πολύ μαχητικούς για τα ψαλιδίσματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, για τις καταργήσεις μαθημάτων, για τις απολύσεις-διαθεσιμότητες.
Μάλιστα, με πληροφόρησαν ότι ένας από αυτούς έμεινε έκπληκτος , όταν άκουσε για μισθό συναδέλφου 1.000 ευρώ.Με πόσα αμοίβεται το μήνα ,ο κύριος αυτός;
Ποιοι είναι οι μισθοί των σχολικών συμβούλων;
Αν μπορούσε, κάποιος συνάδελφος να με πληροφορήσει, θα του ήμουν υποχρεωμένος.
Όμως το κύριο θέμα του άρθρου μου είναι άλλο:Μην περιμένουμε τον αργό θάνατο που μας επιβάλλουν.Ο Σεπτέμβρης πρέπει να είναι ο μήνας των διωκόμενων εκπαιδευτικών. Το χρωστάμε στους συναδέλφους που λύγισαν, που δεν είναι πια κοντά μας.
Μια μαζική απεργία εξουδετερώνει και την πολιτική επιστράτευση ακόμα.Παραλύει το αυταρχικό καθεστώς τους και επαναφέρει εργασιακά δικαιώματα που έχουν ποδοπατηθεί.Φοβούνται τη μαζικότητα και δεν τους βγαίνουν τα διχαστικά σενάρια, παλιών-νέων, ασεπιτών-διορισμένων με επετηρίδα.
Δεν τσιμπά άλλο ο εκπαιδευτικός.Ξέρει ότι τον προορίζουν για μισθούς 300 ευρώ, ότι θα τον αλέσουν στη μηχανή του κιμά κυριολεκτικά.Τον πνίγει το δίκιο, αγριεύει μέρα με τη μέρα.Νιώθει ότι ασέλγησαν στο σπίτι του που είναι το σχολείο και ετοιμάζει δυναμική απάντηση.
Υστερόγραφο:Τιμή στους δικαστές που δικαίωσαν το συνάδελφο Γκουλιώνη.Δεν ξέρω, από νομική άποψη, άν είναι εφικτό να στραφεί εναντίον αυτών που τον έθεσαν σε αργία και να διεκδικήσει αποζημίωση, τουλάχιστον για το φοβερό ψυχικό κόστος που υπέστει.Αν πράγματι, η απαλλαγή του αποτελεί πραγματικότητα, εκτίθεται αυτός που τον παρέπεμψε.Ηθικά ελέγχεται ο Διευθυντής της Δ/θμιας , κάπου στη Θεσσαλία, αν δεν απατώμαι,για τον υπερβάλλοντα ζήλο του.Υπηρεσιακά, αγνοώ, ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην καριέρα του, η ατυχής αυτή απόφαση του, αν ο συνάδελφος ακολουθήσει ρεβανσιστική τακτική και ποιες νομικές δυνατότητες παρέχονται στο συνάδελφο για υλική, ηθική και ψυχολογική αποκατάσταση από την περιπέτεια στην οποία τον υπέβαλαν.
Συμβουλεύω, νηφαλιότητα, και υπενθυμίζω τις κοινές αφετηρίες του συναδελφικού μας βίου και στις δύο πλευρές.
ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σπάρτης