Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Αίσθηση και αναταραχή έχει προκαλέσει στο χώρο των εκπαιδευτικών η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά ανατρέπει τα των διορισμών των εκπαιδευτικών, αφού αναγνωρίζει μόνο τον ΑΣΕΠ ως φορέα διορισμών και δικαιώνει επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, που είχαν προσφύγει κατά του «60-40».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας: Η απόφαση 525/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει: «Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού με ψήφους 29-0 τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ να χαρακτηρίσουν παράνομους όλους τους διορισμούς εκπαιδευτικών χωρίς ΦΕΚ του ΑΣΕΠ αναδρομικά από το 2001.Επίσης, αναγνωρίστηκε ως νόμιμη προϋπηρεσία στο δημόσιο σχολείο αποκλειστικά αυτή που προέρχεται από την καλή επίδοση σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών θα γίνονται μέσω του νόμου 2525/1997, ενώ τίθενται σε αναστολή οι ρυθμίσεις των νόμων 3255/2004, 3687/2008 και 3884/2010,οι οποίοι προβλέπουν διορισμούς μονίμων εκτός των κλειστών πινάκων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ»!

Ποιους κλάδους δεν αφορά οι απόφαση:

· Τους ΠΕ 70 που δεν υπάρχουν επιτυχόντες ΑΣΕΠ και ΠΕ 71 και ΠΕ 61, που δεν υπάρχει ΑΣΕΠ.

Ποιους κλάδους αφορά η απόφαση:

· Νηπιαγωγούς – Ειδικότητες, όπου υπάρχουν επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ.

Άλλες πληροφορίες:

· Με την απόφαση αυτή παύουν να έχουν ισχύ 24μηνα και 30μηνα…

· Για να προσληφθούν οι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, θα χρειαστεί να προσφύγουν νομικά, με γνώμονα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή βέβαια είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

· Πιστεύω ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει αυτή η απόφαση διορισμούς ΠΕ 70, ΠΕ 71 και ΠΕ 61. Μπορεί να βρεθεί μια λύση για επιτυχόντες ΑΣΕΠ Νηπιαγωγούς και ειδικότητες, που να είναι «σύννομη» και συνάμα δίκαιη…

Θα περιμένουμε περαιτέρω διευκρινήσεις από τους νομικές υπηρεσίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ…

e.mesara.gr