ΠΕΑΔ: Απαξιωτική αντιμετώπιση στους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/07/2019 - 18:42 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ΠΕΑΔ στην προσπάθειά της να εκπροσωπήσει τους που εργάζονται στη γενική αγωγή, όσους και όσες δηλαδή στελεχώνουν εδώ και πολλά χρόνια τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, απηύθυνε πρόσφατα ερώτημα στο υπουργείο σχετικά με το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών που αφορούν τόσο την ολοκλήρωση της προκήρυξης στην ειδική, όσο όμως και την τύχη των διορισμών στη γενική αγωγή, που η Πολιτεία προγραμμάτιζε για τα δυο επόμενα σχολικά έτη (5.250+5.250).

Το ερώτημα απευθύνθηκε μετά την θετική εισήγηση του ΣτΕ μόνο κατά το σκέλος της ειδικής αγωγής.

Θεωρούμε ότι οι αναπληρωτές της γενικής αγωγής δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται σαν μια δευτερεύουσα κατηγορία εργαζομένων στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι η γενική αγωγή αφορά τον κορμό της δημόσιας εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη ανάγκη λειτουργίας της ειδικής.

Στο (από 4/7/2019) αίτημά μας να μάς κοινοποιηθεί το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης του ΣτΕ, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου (με το υπ’αριθμ. ΚΠ108950/2019) απάντησε ότι «Για τη χορήγηση της εν λόγω γνωμοδότησης, όπως αιτείσθε με το ανωτέρω σχετικό, σας παραπέμπουμε στην εκδούσα Αρχή.»!! Καθώς και ότι «η αρμόδια Επιτροπή του ΣτΕ (άρθρο 28 παρ. 4 Ν.2190/1994, ΦΕΚ 28 Α΄), με την υπ’ αριθ. ΓΝ101/25-6-2019 Γνωμοδότησή της, ενέκρινε το υπ’ αριθ. 95345/Ε1/12-6-2019 αίτημα του Υπουργείου για κατ’ εξαίρεση συνέχιση των διαδικασιών πρόσληψης τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) μόνιμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, και παράλληλα έκρινε ότι δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατ’ εξαίρεση εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) μόνιμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης.

Δηλαδή, όλοι όσοι και όσες εργάστηκαν και εργάζονται στη γενική αγωγή αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους συναδέλφους τους της ειδικής αγωγής!

Η Π.Ε.Α.Δ. θεωρεί αυτή την αντιμετώπιση απαράδεκτη, άνιση, άδικη και απαξιωτική για τους ανθρώπους που καλύπτουν κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια τα πολλά κενά στη γενική αγωγή!

Η επιχειρούμενη «εξαφάνιση» των αναπληρωτών της γενικής αγωγής όχι μόνο προσβάλλει κάθε έννοια ισοτιμίας και δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί μια ανεπίτρεπτη προσέγγιση απέναντι στην αυτονόητη ανάγκη και υποχρέωση της Πολιτείας στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων όλων εκείνων που αγόγγυστα στηρίζουν χρόνια τώρα τα δημόσια σχολεία της γενικής αγωγής σε κάθε γωνιά της χώρας!

Θεωρούμε ότι:

η νέα πολιτική ηγεσία θα αντιληφθεί σύντομα ότι μια τέτοια διακριτή μεταχείριση δεν μπορεί να συνεχιστεί
θα «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες και για τη γενική αγωγή, δεδομένου ότι οι αριθμοί αποδεικνύουν την ανάγκη υλοποίησης μόνιμων διορισμών στη γενική (συνολικά τη δεκαετία 2010-2019 αποχώρησαν 21.675, έναντι 2.628 διορισμών!!)
η Πολιτεία στα πλαίσια της «αρχής της συνέχειας του κράτους» δεν πρέπει να ανατρέπει τον προγραμματισμό των διορισμών σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία που εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, ως κοινωνικά αγαθά.
πρέπει να εφαρμοστεί και για τη γενική αγωγή ο ν.4589/2019 όπως εφαρμόστηκε για να ολοκληρωθούν οι διορισμοί στην ειδική.
πρέπει να εφαρμοστεί ο ν.4589/2019 και ως προς τις επικείμενες προσλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά.
πρέπει να δρομολογηθούν από το Α.Σ.Ε.Π. οι διαδικασίες για την προκήρυξη στη γενική αγωγή.

Για τους λόγους αυτούς έχουμε ζητήσει συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία, προκειμένου να ζητηθούν διευκρινήσεις και να παρουσιάσουμε αναλυτικά την κατάσταση που βιώνουν οι μακροχρόνιοι συμβασιούχοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της γενικής αγωγής.

Η Π.Ε.Α.Δ. θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τα έννομα συμφέροντα των συναδέλφων της γενικής αγωγής.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso