: Διαβάστε αναλυτικά τι ανέφερε η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» – Τι αλλάζει στο παράλληλο

Επιμέλεια: Ελπίδα Οικονομίδη

«Αυξάνονται οι θέσεις και οι ειδικότητες» είπε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως αναφορικά με το . Συγκεκριμένα είπε:

«Το παράλληλο – η δυνατότητα δηλ. για τους αποφοίτους Λυκείου να επιλέξουν την ώρα της συμπλήρωσης μηχανογραφικού να εισαχθούν σε ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών ή σε Δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου τους – εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος με μεγάλη επιτυχία, καθώς πάνω από 22.000 υποψήφιοι το υπέβαλαν προκειμένου να εγγραφούν σε Δημόσια ΙΕΚ και να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση, όπως τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, web designer, web developer, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας κ.ά.

Η δυνατότητα αυτή που δόθηκε φέτος οδήγησε και σε σχεδόν διπλασιασμό των εγγραφέντων ηλικίας 18-20 στα Δημόσια ΙΕΚ σε σχέση με πέρυσι (από 6.715 σε 12.078), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι νέοι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τον ενισχυμένο ρόλο της επαγγελματικής κατάρτισης, όπως αυτή παρέχεται από τα Δημόσια ΙΕΚ.

Έτσι, επιλέγουν όλο και περισσότεροι αυτή τη διαδρομή για την μετά το Λύκειο πορεία τους. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά τα δεδομένα, για την επόμενη χρονιά σχεδιάζουμε για το παράλληλο μηχανογραφικό που οδηγεί στα Δημόσια ΙΕΚ, αύξηση τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και ειδικοτήτων»

Τι ίσχυσε στις Πανελλήνιες 2021

Το παράλληλο μηχανογραφικό έκανε την πρώτη του εμφάνιση φέτος τον Ιούλιο και χθες ανακοινώθηκαν οι πρώτοι επιτυχόντες που διεκδίκησαν πάνω από 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ.

Πάνω από 22.500 υποψήφιοι διεκδίκησαν μία θέση στα δημόσια ΙΕΚ με 8.594 επιτυχόντες και σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας το ενδιαφέρον των υποψηφίων ήταν δυναομικό, καθώς ένας στους τέσσερις διεκδίκησε μια θέση σε ΙΕΚ άλλης περιφέρειας από αυτή που διαμένει. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των ΙΕΚ των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και του ΟΑΕΔ.