: Τις τελευταίες ώρες έχουν διαρρεύσει πληροφορίες περί εισηγήσεων απόσυρσης του διπλού .

Όπως, σε επανεξέταση της εφαρμογής του διπλού μηχανογραφικού βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αφορά περιορισμένες επιλογές και τη δεύτερη να έχει ελεύθερο αριθμό επιλογών, διεκδικώντας τις εναπομείνασες θέσεις, είναι πολύ πιθανό να μην εφαρμοστεί τελικά, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου παιδείας στο iPaidia.gr, η περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης οδήγησε το 93% των υποψηφίων να εισαχθεί στις πρώτες τους επιλογές, στόχο στον οποίο αποσκοπούσε η εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού.

Οι 5 αλλαγές που έχουν «κλειδώσει»

Ανατροπή στον υπολογισμό μορίων για την εισαγωγή στις Πανελλήνιες εξετάσεις προβλέπουν οι νέοι συντελεστές βαρύτητας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. , οι αποκλίσεις του ίδιου υποψηφίου για την διεκδίκηση διαφορετικών τμημάτων, ακόμα και στο ίδιο αντικείμενο σπουδών αγγίζουν ακόμα και τα 300 μόρια. Ο μέσος όρος επίδοσης μεταβάλλεται ανάλογα με τη πριμοδότηση που έχει αποφασίσει το κάθε τμήμα.

Διεύρυνση του έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία που πέρσι διέθεσε 8.100 θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ για τους απόφοιτους Λυκείου. Φέτος, αναμένεται να προστεθούν επιπλέον ειδικότητες, καθώς και να ενταχθούν περισσότερα ΙΕΚ.

Αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με την επιστροφή των Λατινικών θεσμοθετήθηκε για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφορά και τους αποφοίτους που επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν διδαχθεί το συγκεκριμένο μάθημα.

Διαφοροποίηση στον τρόπο εισαγωγής προβλέπεται για τους υποψηφίους που διεκδικούν το 10% των θέσεων, δηλαδή χωρίς νέα εξέταση. Όσοι έχουν αποφοιτήσει το 2020, θα διεκδικήσουν θέσεις χωρίς τον περιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ όσοι έχουν αποφοιτήσει το 2021, θα εισαχθούν εφόσον πληρούν το ακαδημαϊκό κριτήριο της ΕΒΕ.

Νωρίτερα, για πρώτη φορά, μεταφέρονται οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) και ειδικότερα εντός του Μαρτίου- Απριλίου 2022. Σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη σε όλα τα σχολεία, οι εξετάσεις θα γίνουν πριν το Πάσχα και αφορούν τους υποψηφίους που διεκδικούν Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστικές σχολές και Σχολές του Λιμενικού Σώματος.