ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΔΟΕ ΟΛΜΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΟΥ ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή-πρόσκληση διαλόγου προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ:

«ΠΡΟΣ: Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Συνάδελφοι,

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες εμβρόντητη τη δραστηριοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων που, μέσω μιας αξιοπερίεργα πολυδάπανης διαφημιστικής εκστρατείας που στηρίζεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ, προσπαθεί να επιβάλλει στο δημόσιο διάλογο μια ατζέντα για ζητήματα εκπαίδευσης.

Η χθεσινή συγκέντρωση που διοργανώθηκε υπό το άπλετο φως της συστημικής δημοσιότητας, ήταν εξόχως αποκαλυπτική για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της πρωτοβουλίας και, κυρίως, για τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί.

Πίσω από τη συγκεκριμένη ομάδα κρύβονται επιχειρηματικές δυνάμεις που δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης (στην αίθουσα βρέθηκαν επιφανή στελέχη των παρόχων κάθε είδους ιδιωτικής εκπαίδευσης) και η ακραία νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του πολιτικού συστήματος.

Κρύβεται, επίσης, το παλιό και (διε)φθαρμένο πολιτικό προσωπικό που διοίκησε την περίοδο των Μνημονίων το χώρο της Παιδείας και χθες έδωσε βροντερό παρόν στην εκδήλωση.

Μελετώντας τα αιτήματα της ομάδας διαπιστώνει κανείς με ευκολία ότι, πέρα από τα επουσιώδη και επιφανειακά ζητήματα που προβάλλει ως επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, το βασικό αίτημα είναι η εφαρμογή του μνημονιακού εκπαιδευτικού προγράμματος της τελευταίας πενταετίας που οδήγησε στη σημερινή εθνική εκπαιδευτική τραγωδία και είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Το μόνο μέλημά τους είναι η «προστασία» των σχολείων της ελίτ, του 7-8% του ελληνικού πληθυσμού, που πρέπει να μετατραπούν σε άβατο χωρίς κρατική εποπτεία, ώστε να μοιράζουν ανενόχλητα «γνώση» και τίτλους σπουδών, ώστε μόνο τα τυχερά παιδιά των εχόντων να βρίσκουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Δεν τους ενδιαφέρει και δεν τους αφορά το υπόλοιπο 93%, διότι η βαθύτερη πολιτική τους επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας ακραίων ανισοτήτων, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών.

Η κοινότητα των επιστημόνων της αγωγής και τα συνδικάτα της εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εδώ και χρόνια επισημάνει τον κίνδυνο της μετατροπής της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος. Η άλωση της παιδείας από τις δυνάμεις της αγοράς θα σημάνει και την οριστική μετάλλαξη της κοινωνίας του Διαφωτισμού σε μια φεουδαρχική κοινότητα όπου οι ελάχιστοι πεφωτισμένοι θα απολαμβάνουν τον κόπο της εργασίας των πολλών δουλοπάροικων.

Το συνονθύλευμα επιχειρηματιών -χορηγών μαζί με τους νεοφιλελεύθερους και το παλιό πολιτικό προσωπικό που διέλυσε την Παιδεία αποτελούν την πρώτη οργανωμένη κίνηση στη χώρα με σκοπό την οριστική διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή του εκπαιδευτικού αγαθού σε εμπόρευμα για ολίγους. Είναι χρέος του οργανωμένου κινήματος της εργασίας και ιδιαίτερα των συλλογικοτήτων των εκπαιδευτικών να αντιταχθούν σ’ αυτή την κίνηση.

Με αυτό το σκεπτικό καλούμε τις Ομοσπονδίες σε κοινή σύσκεψη την Παρασκευή, 15/5, ώστε να αντιμετωπιστεί πολιτικά ο ορατός, πλέον, κίνδυνος της σύμπηξης ενός ισχυρού επιχειρηματικού/πολιτικού μετώπου που επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης.»