-Οι υποψήφιοι εν αναμονή των έχουν μπροστά τους τον γρίφο του , με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζεται να διευρύνει τη λίστα των τμημάτων, οι εισακτέοι των οποίων θα μπορούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», υπάρχουν περί τα 15 τμήματα μηχανικών τα οποία χρειάζονται προσοχή από τους υποψηφίους.

Και αυτό διότι δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με τα τμήματα των γνωστών πολυτεχνικών σχολών (π.χ. ΕΜΠ, ΑΠΘ κ.λπ.).

Το χρονοδιάγραμμα

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών (για νομικές, ψυχολογίες, φιλολογίες κ.ά.) εξετάστηκαν στην Ιστορία, εκείνοι των θετικών σπουδών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.ά.) και των σπουδών υγείας (ιατρικές κ.λπ.) στη Φυσική και οι υποψήφιοι των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής (οικονομικά τμήματα και πληροφορικής) στο μάθημα της Οικονομίας. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, μουσική, σχέδιο) θα ξεκινήσουν την Τρίτη 18.6 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 28.6.

Η αναμένεται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, περί τα τέλη Ιουνίου (πέρυσι 29.6).

Φέτος υπήρχε η ιδιαιτερότητα οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών.

Αποτέλεσμα ήταν η διάρκεια της εξεταστικής περιόδου να επεκταθεί, καθώς τα σχολεία αξιοποιήθηκαν ως εκλογικά κέντρα και έμειναν εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η βαθμολόγηση δεν θα καθυστερήσει, αφού είχε προβλεφθεί να εξαιρεθούν από τα εκλογικά κέντρα οι σχολικές μονάδες που λειτούργησαν ως βαθμολογικά κέντρα.

Ως προς το μηχανογραφικό δελτίο, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), θα προσθέσει τμήματα στις αντιστοιχίσεις για τις μετεγγραφές. Πρόκειται για τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία ήταν ΤΕΙ και το 2018-2019 μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστημιακά, αλλά έως το 2023 οι εισακτέοι τους δεν μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχα κεντρικά (π.χ. από το Μαθηματικό Θεσσαλίας προς το Μαθηματικό Αθηνών).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου, η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ προς το υπουργείο για τις μετεγγραφές θα είναι έτοιμη προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης ανοιχτό παραμένει το θέμα της χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού σε πρώην τμήματα ΤΕΙ, που μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστημιακά το 2018-2019. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αριθμός των τμημάτων αυτών είναι περί τα 15 και κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει απόφαση γι’ αυτά πριν από την προθεσμία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, έως τα μέσα Ιουλίου.

Ο λόγος αποδίδεται σε καθυστερήσεις της επιτροπής της ΕΘΑΑΕ, που εξετάζει τις προϋποθέσεις για την αντιστοίχιση των εν λόγω τμημάτων πρώην ΤΕΙ με πολυτεχνικά. Ωστόσο οι υποψήφιοι, βλέποντας στον τίτλο ενός τμήματος τη λέξη «Μηχανικός», κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, μπορεί να θεωρήσουν ότι εάν εισαχθούν αφενός θα έχουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών (ΕΜΠ, Κρήτης, ΑΠΘ, Πατρών) αφετέρου θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα κεντρικά ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η ανακοίνωση των τμημάτων μηχανικών, τα οποία απέκτησαν πρόσφατα όμοια επαγγελματικά δικαιώματα με τα πολυτεχνικά (επίσης χρήσιμη πληροφορία για τους υποψηφίους). Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ανακοινώθηκε πως με κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκε η αντιστοιχία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ, ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ. Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα τμήματα. Ομως, τα πανεπιστήμια σπεύδουν να προλάβουν το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την προσέλκυση φοιτητών. Ενδεικτικό είναι ότι χθες το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσαν την αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τμημάτων τους με αυτά των αποφοίτων των πολυτεχνικών τμημάτων, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΘΑΑΕ. Ομως, επίσημη ανακοίνωση και ΦΕΚ από το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν υπάρξει.

Τέλος, γονείς απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διότι για ένα ερώτημα της Βιολογίας η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν δέχεται μία άλλη λύση πλην αυτής που πρότεινε η ίδια στα βαθμολογικά κέντρα. Ωστόσο, γονείς και καθηγητές αναφέρουν ότι η ΚΕΕ έχει δεχθεί τη δεύτερη λύση στις εξετάσεις των υποψηφίων, οι οποίοι (για λόγους υγείας) εξετάστηκαν προφορικά.

Καθημερινή

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ