Ο Υφυπουργός Παιδείας σε εκδήλωση για τη μαθητεία των ΕΠΑΛ στη Βέροια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/05/2018 - 15:28 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε εκδήλωση – ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και το ΕΠΑ.Λ. την Παρασκευή 04 Μαΐου 2018 παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Γιώργο Μουστάκα. Στην ημερίδα παρέστησαν οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Αναστασία Μαυρίδου και Διονύσης Διαμαντόπουλος, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, προβολή και υποστήριξη του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας των αποφοίτων και γενικότερα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, συμμετείχαν μαθητές/-τριες, γονείς και εκπρόσωποι φορέων, ενώ μαθητευόμενοι του μεταλυκειακού έτους, εργοδότες και εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ που δίδαξαν σε τμήματα μαθητείας μετέφεραν την εμπειρία τους, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την προοπτική του θεσμού και διατύπωσαν προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί για να διευρυνθούν οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.», καθώς και στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα της Μαθητείας δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός εγκαινίασε την έκθεση μαθητικών έργων του ΕΠΑ.Λ. Βέροιας, όπου παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Ο Υφυπουργός συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εξαιρετική δουλειά τους και την καθημερινή τους προσπάθεια να προάγουν στην τοπική κοινωνία το έργο αυτό. Τέλος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ημαθία, επισκέφθηκε τα ΕΠΑ.Λ. Νάουσας και Αλεξάνδρειας και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Βέροιας.

 

Loading...
  • ideascentral

    europalso