Τι αναφέρουν οι New York Times για την – Τονίζουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν εγκατασταθεί δυνάμεις μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Πιο αναλυτικά, η  αστυνομική δύναμη εντός των ελληνικών «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια» αναφέρει η δημοσιογράφος. Υπογραμμίζει επίσης ότι αντίθετα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ είναι συνηθισμένη η παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας όμως και εκεί υπάρχει διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα καθώς οι φύλακες ορίζονται από τις πανεπιστημιακές σχολές και όχι από το αστυνομικό σώμα.

Στο ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει και τις δύο πλευρές για το αμφιλεγόμενο ζήτημα παραθέτοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, περιγράφοντας τις αντιδράσεις φοιτητών και φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και πανεπιστημιακών. «Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγξουν την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων» επισημαίνει και προσθέτει ότι στον αντίποδα οι φοιτητές αντιδρούν σε αυτή την απόφαση εμποδίζοντας την είσοδο των ΟΠΠΙ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Σεραφείμ Σεφεριάδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα εκφράζει την αντίθεσή του με την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στους πανεπιστημιακούς χώρους και καταγγέλλει «καταστολή» και «εκφοβισμό». Επίσης εντάσσει την απόφαση για μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια σε μια ευρύτερη τάση «διολίσθησης στο αυταρχισμό» και φέρνει ως παράδειγμα το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την ραγδαία πτώση της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Στην αντίπερα όχθη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από όσους θεωρούν ότι τελείωσε η «περίοδος χάριτος» στα πανεπιστήμια. «Επί δεκαετίες είχε διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου μειονότητες χωρίς κοινωνική επίδραση είχαν αποκτήσει προνόμιο και δρούσαν σας να τους ανήκαν. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι αυτή πολύχρονη περίοδος χάριτος τέλειωσε και αντιδρούν» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής της ΝΔ. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κερδίσει ακροδεξιές ψήφους με μια ατζέντα «νόμου και τάξης» στο χώρο της Παιδείας.

Οι New York Times ζήτησαν την άποψη και του προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων Παναγιώτη Καλδή. «Η γενική αίσθηση είναι πως πρόκειται για κάτι που δεν χρειαζόταν» είπε εκείνος. Προειδοποίησε δε ότι η εγκαθίδρυση αστυνομικής δύναμης μέσα στα πανεπιστήμια ενέχει και κινδύνους.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ