Βραβείο «εξαίρετης δημιουργίας» απονεμήθηκε στους μαθητές του Γ1 Τμήματος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας σε λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε από τους διοργανωτές στο , στην Αθήνα.

Οι μαθητές βραβεύτηκαν για την επιτυχημένη συμμετοχή τους κατά το περασμένο σχολικό έτος στον 3ο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Το σχολείο μας. Το σχολείο που ζήσαμε – το σχολείο που ονειρευόμαστε».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του περσινού Β1 Τμήματος δημιούργησαν, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Γραμματής Καΐπη, ένα βίντεο στο οποίο συμπεριέλαβαν αρχειακό φωτογραφικό υλικό περασμένων χρόνων, εικόνες από το σύγχρονο σχολείο, αλλά και δημιουργίες των παιδιών για το σχολείο τους, όπως θα ήθελαν να είναι.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Στην τελετή βράβευσης παρέστησαν η διευθύντρια του σχολείου κ. Βάσω Αρσενίου, εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι γονείς και μαθητές του τμήματος που βραβεύτηκε. Η δασκάλα των παιδιών κ. Γραμματή Καΐπη παρουσίασε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ αναφερόμενη σ’ αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ότι «επιχειρήσαμε να ψηλαφίσουμε την 87χρονη ιστορία του σχολείου μας μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό. Η διαδικασία αποτέλεσε καταγραφή και της τοπικής ιστορίας, που έγινε συνείδηση στους μαθητές μας. Αλλά δεν περιοριστήκαμε μόνο στο χθες.

Ενώνοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον, παρουσιάσαμε τη σημερινή μοντέρνα εικόνα του με τις εικαστικές παρεμβάσεις του Χρήστου Παπανικολάου και φανταστήκαμε τη μελλοντική του εικόνα, την οποία αποτυπώσαμε στο χαρτί». Αναφερόμενη στη βράβευση επεσήμανε ότι «δεν βραβεύεται το αποτέλεσμα της έρευνάς μας. Άλλωστε, δεν είμαστε ούτε ερευνητές ούτε ιστορικοί. Βραβεύεται το ενδιαφέρον, η προσπάθεια, η αγάπη για την ιστορία. Τιμάται η ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης, η αξιοποίηση γραπτών και προφορικών πηγών, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Τιμάται η εμπλοκή μικρών μαθητών στην περιπέτεια της έρευνας και της παραγωγής ενός βίντεο, ώστε να δουν την ιστορία από μέσα ως βίωμα». Τέλος, αφιέρωσε το βραβείο στους γονείς των παιδιών, «τους ήρωες μιας μάχης χωρίς τέλος», όπως τους αποκάλεσε.

Την απονομή του βραβείου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας έκανε η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, μέλος της κριτικής επιτροπής και προϊσταμένη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.