Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας για τα.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο στατικής επάρκειας των σχολείων σε όλη τη χώρα θα προχωρήσει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του φορέα, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την αποστολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ στην Τουρκία.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως είναι ανάγκη ο έλεγχος στατικότητας των σχολικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας για την εμπειρία του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές ανέφερε ότι όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις και καταρρεύσεις κτιρίων.

«Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Εχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε την αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές» επισήμανε μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «το πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς». Παράλληλα ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε στο προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Οπως είπε, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας. «Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και τη δική του τρωτότητα. Στην Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας» τόνισε. «Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μια σεισμική δραστηριότητα, να υπάρχει ετοιμότητα» συμπλήρωσε. Επεσήμανε, δε, ότι σε κάθε σχολείο θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση και στους καθηγητές.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ