Όπως γίνεται γνωστό, την άμεση της Κρήτης ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας οι συνδικαλιστές, καθώς ενενήντα εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με το neakriti, ενενήντα εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη, καθώς θεωρούν πως το πλήρωμα του χρόνου έχει παρέλθει.

Οι 90 αυτοί εκπαιδευτικοί αφορούν διάφορες ειδικότητες με την πλειοψηφία, ωστόσο να αφορά δασκάλους γενικής εκπαίδευσης. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, είναι πάγιο αίτημα η αντικατάστασή τους σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παραίτησή τους και ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις εκπαιδευτικές ανάγκες που σχετικά με τα λειτουργικά κενά αφορούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης μπορούσαν να πάνε στα κατά τόπους γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό να υποβάλλουν τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε να παραιτηθούν-συνταξιοδοτηθούν.

Το neakriti συγκέντρωσε στοιχεία από τους 4 νόμους της Κρήτης με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στο Ηράκλειο, νομός όπου έχει το μεγαλύτερο αριθμό παραιτήσεων – συνταξιοδοτήσεων.

Αναλυτικά, οι συνταξιοδοτήσεις στο ν. Ηρακλείου είναι 49 εκ των οποίων οι 34 είναι δάσκαλοι, 7 νηπιαγωγοί, 4 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και 4 δάσκαλοι ειδικής αγωγής που κάνουν σε τμήματα ένταξης.
Στο ν. Χανίων, οι συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 19 εκ των οποίων οι 14 αφορούν δασκάλους, 4 νηπιαγωγούς και 1 δάσκαλο ειδικής αγωγής.
Στο ν. Ρεθύμνης, οι συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 13 εκ των οποίων 9 είναι δάσκαλοι γενικής εκπαίδευσης και 4 νηπιαγωγοί
Τέλος, στο ν. Λασιθίου, ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων είναι 9 εκ των οποίων 7 συνταξιοδοτήσεις αφορούν δασκάλους και 2 νηπιαγωγούς.

Είναι άξιο αναφοράς πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί μέχρι 13 Φεβρουαρίου έστειλαν τα έγγραφα και έχουν το δικαίωμα να αναιρέσουν την απόφασή τους οι ίδιοι ή αλλιώς με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής. Όποιοι από τους εκπαιδευτικούς αυτούς δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους θα βρίσκονται στα υπηρεσιακά και διδασκαλικά τους καθήκοντα μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ από 1 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που ανακαλέσουν την απόφασή τους, δεν αλλάζει τίποτε από το καθεστώς στο οποίο ανήκουν.

«Να καλυφθούν άμεσα»

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μιλώντας στη “Ν.Κ.” τόνισαν πως πρέπει να πληρωθούν από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας τα κενά τα οποία έχουν προκύψει. Είναι κενά οργανικά και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης υποστήριξε: «Πρέπει να καλυφθούν τα κενά. Πραγματικά, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Θα πρέπει να δούμε ποιος είναι ο μόνιμος και όχι ο προσωρινός πίνακας των συνταξιοδοτήσεων και έπειτα το Υπουργείο Παιδείας τα οργανικά κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις, να διατεθούν στις φετινές μεταθέσεις (2022-23). Δεν πρέπει να “χηρεύσει” καμία απολύτως θέση και ο κάθε εκπαιδευτικός να βρίσκεται στη θέση του ώστε να έχουμε από Σεπτέμβρη μια ομαλή σχολική χρονιά αλλά και η συνέχεια να είναι καλή».

«Πρέπει να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί. Αρκετοί εκπαιδευτικοί αποχωρούν από την εκπαιδευτική διαδικασία, καθότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες παραμένουν. Και θεωρώ, επίσης, πως ένα σημαντικό μέρος αποχωρεί από την εκπαιδευτική διαδικασία εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργεί η ατομική αξιολόγηση» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας “ο Μύσων” κ. Αλέκος Αλεξάκης.

«Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε προσλήψεις»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης σημείωσε: «Σίγουρα πρέπει να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών. Είναι οργανικά κενά και πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε προτείνει την ίδρυση οργανικών θέσεων σε διάφορες ειδικότητες που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε πρόβλεψη γι’ αυτές, όπως Γαλλική Φιλολογία, Θεατρολογία και Εικαστικά. Είναι πάγιο αίτημα η κάλυψη των οργανικών θέσεων και την ίδια στιγμή θεωρούμε πως οι αναπληρωτές δε θα πρέπει να καλύπτουν τα λειτουργικά κενά. Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να προχωρεί σε προσλήψεις».

«Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα κοντά στον ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 13 Μαρτίου, ώστε ο εκάστοτε εκπαιδευτικός να αναθεωρήσει τη στάση του περί συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πριν τις μεταθέσεις, τα προηγούμενα χρόνια θα δίνονταν επί τόπου. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό στο χώρο της εκπαίδευσης και χρειάζονται προσλήψεις παντού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου και αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συγκριτικά με την περυσινή χρονιά οι αιτήσεις αποχώρησης σε όλη τη χώρα τριπλασιάστηκαν και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των δασκάλων. Συγκεκριμένα προπερσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατατέθηκαν 1.231 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ το 2021 έφτασαν στις 3.708.

Ενδεικτικά κατά έτος οι παραιτήσεις:

2016 – 419
2017 – 227
2018 – 387
2019 – 705
2020 – 1.231
2021 – 3.708