| |  Με πανό και τρικάκια και με το σύνθημα “ρίχνουμε άκυρο στο νομοσχέδιο” συγκεντρώθηκαν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου και πραγματοποίησαν πορεία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο.

Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι έτσι θα μετατραπεί το σχολείο σε φροντιστήριο και οι μαθητές λυκείου θα χάσουν την ευκαιρία απόκτησης γενικών γνώσεων.

“Όπως και πανελλαδικά, διαδηλώνουμε ενάντια στο νομοσχέδιο που μετατρέπει το Λύκειο σε φροντιστήριο, αφού θα έχουμε περισσότερα μαθήματα κατεύθυνσης αντί γενικής παιδείας, θα μας αφήνει αμόρφωτους ή μισομορφωμένους. Δηλαδή, τα άτομα που θα πάνε θετική κατεύθυνση δεν θα μάθουν ιστορία” όπως είπε ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, μαθητής Γ΄τάξης στο 1ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Μενεμένης, Ορέστης Θεοδωρίδης. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το ιδιωτικό φροντιστήριο αν η ύλη παρέμενε η ίδια, “αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι αυξάνεται η ύλη και δεν θα φτάνουν (για να τη μάθουμε) ούτε οι έξι ώρες, που θα έχουμε στο σχολείο, με αποτέλεσμα να ανθούν και πάλι τα φροντιστήρια”.

Οι μαθητές λυκείου που συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή της πόλης ζητούν να μην καλούνται οι μαθητές να κάνουν τόσο νωρίς το μηχανογραφικό, το οποίο όπως λένε θα έχει λιγότερες επιλογές . “Με τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) ξέρουμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ” σχολίασε ο υπεύθυνος της Συντονιστικής.

Οι μαθητές διέσχισαν την Αριστοτέλους, πετώντας φυλλάδια, με σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους και στη συνέχεια έκανα πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Δηλώνουν πως η απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι κινητοποιήσεις.

Βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από τα «λουλουδάδικα» στη Βουλή πέταξαν κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στην πορεία των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο δεν έκαναν χρήση χημικών και οι κουκουλοφόροι μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Προπυλαία.

Λίγα λεπτά αργότερα επικράτησε νέος γύρος έντασης όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιχείρησε να επιτεθεί σε διμοίρια των ΜΑΤ στο ύψος της οδού Πεσμαζόγλου με τους αστυνομικούς να τους απωθούν με περιορισμένη χρήση χημικών.