: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα τις αποφάσεις τις για μερική χαλάρωση των . Δείτε στο ipaidia.gr τα σενάρια για τα σχολεία.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι οποίοι αναμένεται να μελετήσουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, όπως την πορεία των κρουσμάτων, την πίεση στο ΕΣΥ καθώς και τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας.

Αναμένεται να ανακοινωθεί κατ’ αρχάς η εξίσωση των ωρών κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με το πλαίσιο που ισχύει τις καθημερινές. Έτσι, άμεσα από αύριο αναμένεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00.

Επίσης, η μετακίνηση για άθληση αναμένεται να απελευθερωθεί σε ολόκληρη την οικεία περιφερειακή ενότητα καταργώντας έτσι τον περιορισμό που ίσχυε και ήθελε το SMS 6 στο 13033 να ισχύει μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια.

Όσον αφορά τα , δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις, με πιο πιθανό σενάριο να μην ανοίξουν μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές Απριλίου.

Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης

Για το πλάνο της κυβέρνησης στο μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Όπως είπε στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών είναι όλες οι δραστηριότητες και εξετάζεται το πότε θα ανοίξουν, όχι μόνο τα σχολεία αλλά και τα υπόλοιπα, όπως λιανεμπόριο και εστίαση.

Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά με την λογική να ανοίξουν τα δημοτικά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Τόνισε ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου τα παραμένουν κλειστά, ωστόσο στις 26 Μαρτίου η Επιτροπή θα κρίνει τα δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Επισήμανε ότι στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα , εκτός από τα πανεπιστήμια. Όπως είπε τα πανεπιστήμια παραμένουν με τηλεκπαίδευση μέχρι αρχές Ιουνίου και σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις.

Σε ερώτηση με ποια σειρά θα ανοίξουν τα απάντησε:

«Αυτό θα μας το πει και η επιτροπή των ειδικών. Νομίζω, ότι ξεκινάμε με τη λογική να ανοίξουν τα δημοτικά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια, αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου. Από εκεί και πέρα θα μας πούνε που υπάρχει το μικρότερο πρόβλημα και που πρέπει να δώσουμε έμφαση».

«Ξέρουμε ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου θα είναι κλειστά. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου οι επιτροπή θα κρίνει με βάση τα δεδομένα της χρονικής στιγμής και θα μας πει τι ανοίγει».

«Εμείς θα θέλαμε να ανοίξουν όλα τα , πλην των πανεπιστημίων» ανέφερε. «Παραμένουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις 4 Ιουνίου, εξετάζουμε τη δυνατότητα μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν κλινικές και πρακτικές ασκήσεις και ειδικά σχολεία, φαρμακεία και να δούμε τι θα γίνει με τα εργαστήρια. Ίσως δοθεί μικρή παράταση στο εαρινό εξάμηνο για να μη χαθεί».

Νίκη Κεραμέως: Ποιοί μαθητές θα επιστρέψουν πρώτοι

«Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πότε βέβαια θα ανοίξουν όλα τα θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί». Για το τι θα γίνει με τις η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ακόμη επίσης «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» αλλά συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει πολλές προσαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η μείωση της ύλης 20% έως 30% στις . Εδώ είμαστε για να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα».

Η κυρία Κεραμέως πρόσθεσε, πάντως, σχετικά με το ότι «είμαστε όμως στην τελική ευθεία και το λέω αυτό και στους γονείς». Επισήμανε μάλιστα ότι «κάθε μέρα που γίνεται μία διαδήλωση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων».

Τι λένε οι ειδικοί

«Να ανοίξουν τα σχολεία με ανοιχτούς χώρους και αποστάσεις»

Ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το .

«Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή. Τα πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα .

Γώγος: Τον Απρίλιο να ανοίξουν τα Λύκεια

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα , μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.