: Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου και η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκαν στα παιδικά πάρτι και τα .

Τι είπε για τα πάρτι

Συγκεκριμένα η κα Γκάγκα είπε για τα παιδικά πάρτι  «Αναφέρεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες– και σε δημοσιεύματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– για τα παιδικά πάρτι. Και βέβαια θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα.​Ανοίξαμε τα σχολεία και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ανοίξαμε όμως τα σχολεία με μέτρα- θα σας τα πει και η κυρία Παπαευαγγέλου, εννοείται– και προσπαθούμε να κάνουμε επιδημιολογική επιτήρηση.​Άρα, είναι καλό τα παιδιά όταν μαζεύονται μεταξύ τους στα σπίτια, να κρατάμε τον αριθμό σε μικρά, σε μονοψήφια νούμερα. Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια χωρίς μέτρα να παίξουν, γιατί είναι ένας παράγοντας διασποράς μεγάλος.​Τα παιδιά δεν είναι , τα μικρά παιδιά. Άρα είναι ένας σημαντικός λόγος για την ασφάλειά τους, να μη μαζεύουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών στα σπίτια».

Η κα Παπαευαγγέλου τοποθετήθηκε για την εικόνα αναφορικά με τα κρούσματα μαθητών 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των . Σήμερα, σχεδόν 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.​Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μειώθηκε το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου.

​Περισσότερο μειώθηκαν τα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους που τέλειωσαν οι διακοπές τους, ή και λόγω έναρξης του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%.​Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Ενώ σήμερα το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4 έως 11 και το 75% των εφήβων 12 με 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω του γνωστού self–test που είναι απαραίτητο για το σχολείο.

Έτσι σήμερα, με τη βοήθεια των self–test, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα και συνεπώς απομονώνονται έγκαιρα μειώνοντας αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού τόσο στο ενδοσχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον’. Στην ερώτηση δημοσιογράφου περί εικόνων συνωστισμού στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων η κα Παπαευαγγέλου απάντησε ως εξής Να πούμε ότι γενικά οι φοιτητές μας είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι.

Όχι οριζόντια σε όλα, στα περισσότερα έχει ξεπεράσει το 80% ο εμβολιασμός των φοιτητών και τα μέλη ΔΕΠ, αν θυμάμαι καλά, είναι γύρω στο 90%. Ήδη έχει έρθει ειδοποίηση σε όλα τα μέλη ΔΕΠ και σε όλους τους φοιτητές να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους και να τυπώσουν το edupass– το έκανα και εγώ εχθές νομίζω- και υπάρχει ένα πολύ καλά καθορισμένο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο όλοι όσοι προσέρχονται στα αμφιθέατρα θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι, είτε να κάνουν δύο rapidtest την εβδομάδα.

Αυτό, όχι μόνο δίνει ένα «πράσινο» pass για να μπορείς να παρακολουθήσεις, αλλά μάλιστα έχει δημιουργηθεί έτσι αυτό το edupass που να μην φαίνεται αν είσαι εμβολιασμένος ή αν έχεις κάνει το τεστ, οπότε υπάρχει και η ανωνυμία του τι έχεις επιλέξει να κάνεις. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος που να είναι τόσο υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη. Υπάρχουν κάποιες σχολές που έχουν χαμηλότερα ποσοστά, προφανώς στα πανεπιστήμιά μας υπάρχουν σχολές που έχουν πολύ κόσμο μέσα, αλλά μιλάμε τώρα για εμβολιασμένους που φοράνε μάσκα. Οπότε ότι τι άλλο θέλουμε;.