Μια σελίδα στο διαδίκτυο πουλούσε έντυπα με τα οποία όπως ανέφερε μπορούσε κάποιος που δεν ήθελε να να προσφύγει εναντίον υπαλλήλων του Δημοσίου.

Οχτώ σελίδες που διαδίδουν fake news

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, η σελίδα αυτή ζητούσε χρήματα για να δώσει στους πολίτες ειδικά έντυπα, τα οποία θα μπορούσε κάποιος να επιδώσει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που ζητούν τα νόμιμα έγγραφα για την είσοδο σε κλειστό χώρο, σε όργανα του κράτους που επιβάλλουν πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και σε την είσοδο παιδιών χωρίς τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ. θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη που θα κρίνει ποια είναι τα αδικήματα που προκύπτουν (εάν προκύπτουν) αλλά και εάν υπάρχει απάτη. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει αποκομίσει χρήματα πουλώντας τέτοιου είδους έντυπα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία νομική ισχύ και υπόσταση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η ανάρτηση πώλησης τέτοιων εντύπων δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο για να αποδοθούν κατηγορίες για απάτη. Αυτό που αναμένεται να διερευνηθεί σε πρώτη φάση είναι εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

ΑΣΕΠ - Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις 306 μόνιμων υπαλλήλων

Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οχτώ σελίδες που διαδίδουν fake news για τα εμβόλια και τα επόμενα 24ωρα θα στείλει το σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη. Πηγές αναφέρουν ότι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζονται πιο σημαντικές, με τους διαχειριστές των συγκεκριμένων σελίδων να δείχνουν –όπως λένε αρμόδιες πηγές- εμμονή με το ζήτημα .

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επίσης ταυτοποιήσει διαχειριστές τέτοιων σελίδων, ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Το αρχηγείο της Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «ακολουθώντας την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ