Ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στην κατασκήνωση «Μπούκα Αμφιλοχίας» όπου φιλοξενούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έπειτα από άμεση παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, τρία κλιμάκια ελέγχου θα ασκήσουν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους για την διερεύνηση των καταγγελιών των γονέων.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του Δήμου Αμφιλοχίας για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με τον περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, μεταβαίνει στην κατασκήνωση κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από το κλιμάκιο της Πάτρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου προς την Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου αναφέρει:

Σε χτεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα protothema αναφέρονται καταγγελίες γονέων ΑΜΕΑ, φιλοξενούμενων στην παιδική κατασκήνωση στην Μπούκα Αμφιλοχίας.

Σας παρακαλώ θερμά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ενδ. Άρθρο 14 της 39272/2023 ΚΥΑ Β’2488), όπως διεξαχθεί κατεπειγόντως έλεγχος για την εξακρίβωση των αναφερόμενων στο δημοσίευμα γεγονότων.

«Οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων» λέει τώρα ο δήμαρχος

Την άποψη του για όσα έχουν προκύψει τα τελευταία 24ωρά με τις κατασκηνώσεις των παιδιών ΑμεΑ στην Μπούκα της Αμφιλοχίας, εκφράζει μέσα από το protothema o δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κατσούλας, ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα του υγειονομικού έλεγχου που έχει διαταχθεί και ουσιαστικά θα καθορίσει το μέλλον της παιδικής εξοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σημείο όπου βρίσκονται οι σκηνές με τις εξωτερικές τουαλέτες είναι εδώ και χρόνια ανενεργό με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντικές φθορές, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ξανά στην φάση αυτή αφού οι συνοδοί επέλεξαν να μείνουν εκεί κι όχι στα σπιτάκια που υπάρχουν μέσα στην συνολική έκταση της κατασκήνωσης:

«Να ξεκαθαρίσουμε πως κανένας δεν κακομεταχειρίστηκε τα παιδιά. Έχουμε φιλοξενήσει κι άλλα παιδιά και κάτι παρόμοιο δεν έχει δημιουργηθεί. Η κατασκήνωση είναι παλιά το ξέρουμε όλοι, υπήρχαν κάποιες εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνταν για καιρό έτσι προέκυψαν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν. Είχαν αίτημα να μπει seatrac, η συσκευή που διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, αλλά πέρα του ότι το κόστος του είναι μεγάλο από την άλλη η θάλασσα είναι ρηχή και δεν έχει την κλήση που απαιτείται» αναφέρει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και προσθέτει:

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να βγάλω τρελούς αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς και είχαν κάποια παράπονα αλλά προέκυψε ένα θέμα από το πουθενά. Κάποια αστοχία μπορεί να υπήρξε γι αυτό θα έρθει και η διεύθυνση υγειονομικού να κάνει τον έλεγχο».

Όπως εξηγεί η δήμαρχος οι κατασκηνώσεις δεν είναι «resort 5αστέρων»: «Εμείς δεν αντιδικούμε σε καμία περίπτωση με τους συνοδούς. Παιδιά μέσα στις σκηνές μείνανε η αλήθεια είναι αυτή, αλλά όπως πληροφορήθηκα ήταν δική τους η επιλογή. Ενώ είχαν την επιλογή μεταξύ σκηνών και κάποιων σπιτιών που υπάρχουν στο χώρο της κατασκήνωσης, εκείνοι επιλέξανε τις σκηνές. Οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων, έχουν άλλο τρόπο ζωής. Άλλωστε στις φωτογραφίες με τα παιδιά μέσα στις σκηνές, εγώ είδα ευτυχισμένα πρόσωπα αγκαλιασμένα».

Σχετικά με σκουριασμένα ντουζ, τις βουλωμένες τουαλέτες, τα σκισμένα στρώματα και τους σπασμένους καναπέδες που βρέθηκαν στους χώρους των ΑμεΑ κατασκηνωτών ο δήμαρχος εξηγεί: «Οι κατασκηνώσεις που είναι δίπλα στην θάλασσα έχουν θέμα. Τα ντουζ για παράδειγμα τώρα τα αλλάζεις και σε ένα μήνα έχουν σκουριάσει, υπάρχει η φθορά. Κάνουν παράπονα για τουαλέτα που βούλωσε, όντως βούλωσε γι αυτό έχουμε τα αποφρακτικά μηχανήματα και δεν το κάνουμε θέμα.

Δεν κερδίζουμε κάτι από τις κατασκηνώσεις δεν έχουμε κάποιο οικονομικό συμφέρον δεν είμαστε ξενοδοχείο. Τα τρύπια στρώματα που είδατε και οι σπασμένοι καναπέδες, εγώ έχω την πληροφόρηση πως ήταν αποσυρμένα και όχι σε χρήση. Ήταν λάθος μεγάλο που ήταν εκεί αλλά άνθρωποι είμαστε. Τώρα με τον υγειονομικό έλεγχο που θα γίνει αν δεν πληρούμε τις προϋποθέσεις να την κλείσουμε. Προφανώς οι συνοδοί των ΑμεΑ έχουν περισσότερες ευαισθησίες και κάτι που εμείς δεν αξιολογούμε και τόσο σοβαρό εκείνοι να τα αξιολόγησαν διαφορετικά, δεν θα ανοίξουμε πόλεμο με τους ανθρώπους. Οι κατασκηνώσεις αυτή την στιγμή είναι στο καλύτερο επίπεδο που θα μπορούσαν να είναι γι αυτό και κρατάω μια επιφύλαξη».

Οι καταγγελίες, η απάντηση του Δήμου και η συνέχεια από τους συνοδούν ΑμεΑ

Εικόνες ντροπής μέσα από την μοναδική κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ που λειτουργεί στην Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μπούκα της Αμφιλοχίας κάνουν από χθες τον γύρο του διαδικτύου και έφερε στην επιφάνεια το protothema.gr, αν και ο Δήμος- σε ανακοίνωσή του- υποστηρίζει πως «η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Τις φωτογραφίες με τα σκισμένα στρώματα, τους σπασμένους καναπέδες και τις βρώμικες σκηνές έχει αναρτήσει η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ και γνωστή ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου μετά τις καταγγελίες των γονέων – συνοδών που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις για το διάστημα 16 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους γονείς οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές ωστόσο το λιγοστό προσωπικό προσπαθούσε να τους προσφέρει μάταια κάθε βοήθεια.

Στην ανάρτηση της η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ αναφέρει:

«Μια κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ…

Πού; Στην Μπούκα Αμφιλοχίας.

Πότε; Στις 16 Ιουλίου με διάρκεια δέκα ημερών δηλαδή μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Αριθμός παιδιών 15, αριθμός συνοδών 13.

Υπεύθυνος διοργάνωσης κατασκήνωσης: ΠΟΣΓΑΜΕΑ

Υπεύθυνος εγκαταστάσεων κατασκήνωσης: Δήμος Αμφιλοχίας

Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εργασίας

Μέχρι εδώ όλα φαίνονται ιδανικά μέχρι να δούμε τις φωτογραφίες από την εν’ λόγω κατασκήνωση, για να κατεβούμε από το ροζ συννεφάκι μας και να προσγειωθούμε και εμείς και τα παιδιά με αναπηρία στην οδυνηρή πραγματικότητα για ακόμα μία φορά.

Συμπεριφορά άκρως απάνθρωπη, τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, εγκληματικές ελλείψεις και ασφαλώς ο «ρατσισμός» απέναντι στα ΑμεΑ ακόμα μία φορά έχει την τιμητική του».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό που γίνεται στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης κατασκήνωσης ανάμεσα στα «τυπικά» παιδιά και τα ΑμεΑ η Νένα Χρονοπούλου εξηγεί:

«Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά το ίδιο χρονικό διάστημα φιλοξενούνται σε σπίτια, ενώ τα παιδιά ΑμεΑ σε σκηνές, ναι με 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά τα ΑμεΑ ψήνονται στις παράνομες σκηνές της κατασκήνωσης (υπάρχει ΦΕΚ που απαγορεύει τα ΑμεΑ να φιλοξενούνται σε σκηνές).

Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά, το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν την πολυτέλεια της τουαλέτας εν’ έτη 2023 ενώ τα παιδιά ΑμεΑ πλένονται με το λάστιχο με κρύο νερό και δεν τους παρέχουν μήτε κρεμοσάπουνο.

Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά μπορούν και έχουν κάποια υποτυπώδη παιχνίδια για να περνάνε τα απογεύματά τους ενώ τα παιδιά ΑμεΑ αναγκάζονται να καταβρέχονται ως παιχνίδι με το λάστιχο για να γλιτώσουν από τη θερμοπληξία και να βγάλουν από επάνω τους ψύλλους, κοριούς, αλογάκια της Παναγίας, ακρίδες, σκνίπες, κουνούπια και ένα σωρό δερματικά που παρουσιάζουν από την αφόρητη ζέστη”.

Η ανάρτηση της ηθοποιού δεν σταματά εδώ αφού η ίδια συνεχίζει την περιγραφή της ως εξής :

«Τα παιδιά ΑμεΑ ως παιδιά ενός Κατώτερου Θεού για ακόμα μία φορά, ξαπλώνουν σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια, πίνουν νερό από έναν ψύκτη που όταν το αποφασίζει στάζει λίγο δροσερό νεράκι και είναι πολλά μέτρα μακριά από τις σκηνές τους.

Δεν έχουν συνοδεία γιατρού ή νοσηλευτή, γιατί δε θα μιλήσουν για να το μαρτυρήσουν, και τα φουκαριάρικα ακόμα και τον πόνο τους τον καταπίνουν γιατί ποιος τους δίνει σημασία;

Πάτησαν αχινούς αλλά νοσηλευτής δεν υπήρχε τοποθετημένος υπεύθυνα από το φορέα που εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους για να τα πάει στην κατασκήνωση, μία βοηθός νοσηλευτή μόνο υπήρχε η οποία συμπαθέστατη μεν, άπειρη δε και επίσης ενημερωτικά ο βοηθός νοσηλευτή δεν εξουσιοδοτείται να φροντίσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη, με λίγα λόγια υπάρχει μόνο για να καλύπτουν κάποιοι τον τροφαντό πισινό τους…

Σκουριασμένα ράντζα, βουλωμένα φρεάτια και λούκια, ακαθαρσίες που πλημμυρίζουν τις τουαλέτες και αναγκάζουν τα παιδιά με αναπηρία να πηγαίνουν με το αμαξίδιο τους σε δύσβατα μονοπάτια μήπως και φτάσουν στην επόμενη προσβάσιμη τουαλέτα διατηρώντας την αξιοπρέπεια τους».

Σε καταγγελία προχώρησαν και οι συνοδοί των παιδιών που έμειναν αυτές τις ημέρες μαζί τους και βίωσαν από κοντά της όλη κατάσταση :

Αναλυτικά η καταγγελία:

Σήμερα, ημέρα Δευτέρα 24/07/2023 και εκ μέρους όλων των συνοδών που φιλοξενήθηκαν στην ανωτέρω κατασκήνωση από τις 16/07/23 έως τις 25/07/23 θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

Να τονίσουμε ότι είναι η μοναδική κατασκήνωση που φιλοξενεί ΑΜΕΑ στη Δυτική Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και σαφώς όχι το κλείσιμό της. Κάθε χρόνο συνοδοί και παιδιά περιμένουν με χαρά και αγωνία αυτό το δεκαήμερο διακοπών που ίσως για μερικούς είναι και το μοναδικό στη διάρκεια του χρόνου. Σας ενημερώνουμε εξ αρχής ότι θα κοινοποιήσουμε τα παρακάτω σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τα ΜΜΕ.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι κάθε χρόνο γράφουμε αξιολογήσεις προς την αρμόδια αρχή στις οποίες έχουν ξανά αναφερθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, χωρίς όμως ποτέ να βρίσκουμε αντίκρισμα. Φέτος όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Οι λιγοστές τουαλέτες και ντους βούλωσαν για πολλοστή φορά με αποτέλεσμα να βγουν ακαθαρσίες στην επιφάνεια από όλες τις αποχετεύσεις. Για δύο μέρες υπήρξε αδιαφορία για την κατάσταση έως ότου απειλήσαμε με τη δημοσιοποίηση του γεγονότος.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών εξυπηρετούνταν 15 ΑΜΕΑ από δύο τουαλέτες ακατάλληλα διαμορφωμένες. Η δυσωδία στον χώρο ήταν ανυπόφορη. Ο χώρος της κατασκήνωσης δεν πληρεί καμία από τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρίες. πιο συγκεκριμένα το έδαφος (διάδρομοι προς τις σκηνές, τις τουαλέτες και την τραπεζαρία) είναι ανισόπεδα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και τα αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον χώρο. Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι αρκετά δύσκολη και δεν υπάρχει ράμπα αναπήρων.

Οι σκηνές που διαμένουν παιδιά και συνοδοί είναι εντελώς ακατάλληλες. Είναι βρόμικες, σχισμένες και δεν κλείνουν με αποτέλεσμα να είναι γεμάτες έντομα και να μην υπάρχει ιδιωτικότητα. Τα ράντζα είναι σκουριασμένα και σπασμένα. Τα στρώματα που μας δόθηκαν ήταν βρώμικα και σχισμένα με αποτέλεσμα γεμίσαμε εξανθήματα. Το ίδιο ισχυεί και για τα μαξιλάρια. Τις μέρες του καύσωνα η θερμοκρασία μέσα στις σκηνές ξεπερνούσε τους 40° και ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για χώρους δροσιάς. Τα σκίαστρα δεν κάλυπταν ούτε τις μισές σκηνές.

Δεν υπήρχαν καθόλου τραπέζια και καρέκλες να καθόμαστε. Μας έφεραν σπασμένους ξύλινους καναπέδες με βρόμικα στρώματα χωρίς καλύμματα. Επίσης καμία πρόβλεψη υπήρχε για δραστηριότητες που να μπορούν να συμμετέχουν τα ΑΜΕΑ. Τα παιδιά απασχολούνταν με δικό μας εκπαιδευτικό υλικό. Το βασικότερο όλων, δεν υπήρχε γιατρός στην κατασκήνωση και η βοηθός νοσηλευτή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις

Να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι εκτός της τραπεζαρίας και μια εκ των δύο τουαλετών είναι αυτοσχέδιες παράγκες με σκουριασμένα σίδερα να κρέμονται και σοβάδες να πέφτουν. Το προσωπικό της κατασκήνωσης αν και ελλιπές, έκανε ότι μπορούσε σε θέματα καθαριότητας αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. Το μόνο θετικό είναι η πάντα καλή διάθεση του προσωπικού να μας διευκολύνει όπως μπορούσε. Η κουζίνα δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Το φαγητό ήταν πάντα προσεγμένο.

Δεν περιμένουμε θαύματα απλά να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές. Ας μην διαψεύσουν οι αρμόδιοι αυτές τις ελάχιστες προσδοκίες για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών».

Τι απαντά ο Δήμος Αμφιλοχίας

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμφιλοχίας προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, δημοσιεύοντας και τις παρακάτω φωτογραφίες.

Η ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Αμφιλοχίας, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, από συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενήθηκαν εκεί, διευκρινίζει τα εξής:

Η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.

Στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.

Προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, τόσο το προσωπικό του Δήμου όσο και το επιπλέον προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες της λειτουργίας της, μεριμνούσε καθημερινά ώστε η κατασκήνωση να είναι καθαρή, λειτουργική και ασφαλής, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών».

Δήμος Αμφιλοχίας: Οι εικόνες στις καταγγελίες για τις συνθήκες σε κατασκήνωση με παιδιά ΑμεΑ έδειχναν ανενεργούς χώρους

Ο Δήμος Αμφιλοχίας προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, μετά τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στην κατασκήνωση με παιδιά ΑμεΑ, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες.

Όπως υποστηρίζει, οι εικόνες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.