"Καταγγελία για καταστρατήγηση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/05/2018 - 11:50 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταδικάζει την στάση των Δ/ντών Δ/ντριών του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και 4ου Γυμνασίου, οι οποίοι συστηματικά καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό των συναδέλφων.

Ο Δ/ντής του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, όταν συνάδελφοι ζητούν κανονική άδεια, θέτει ως προαπαιτούμενο για την έγκρισή της να βρουν οι ίδιοι συναδέλφους να αναπληρώσουν τα μαθήματά τους. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από συνάδελφο, που προθυμοποιήθηκε να αναπληρώσει αδειούχο, να κάνει υπεύθυνη δήλωση για την αναπλήρωση.

Ο ίδιος πάλι Δ/ντής καλεί το σύλλογο, για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε είκοσι μέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση πέραν του εργασιακού ωραρίου.

Η Δ/ντρια του 4ου Γυμνασίου επανειλημμένα ζητά από συναδέλφους να καλύψουν τα κενά, όταν κάποια τμήματα συμμετέχουν σε δράσεις εκτός σχολείου. Έτσι οι συνάδελφοι παραμένουν εντός αίθουσας πέρα από το διδακτικό τους ωράριο. Προφορικά ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι δεν ξαναδίνει άδεια, ούτε για ασθένεια, ενώ υπήρξε συνάδελφος που κατά την διάρκεια της ίδιας διδακτικής ώρας έκανε μάθημα σε 2 τμήματα.

Το διδακτικό και εργασιακό μας ωράριο είναι απαραβίαστο. Όσοι προσπαθούσαν να μας πείσουν και να μας καθησυχάσουν ότι η διάταξη για το 30ωρο απλά «υπενθυμίστηκε» από το Υπουργείο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των θεσμών και ότι στην πραγματικότητα δε θα γίνει προσπάθεια εφαρμογής της, παίρνουν την απάντησή τους από αυτές τις πρακτικές.

Για το ζήτημα του ωραρίου έχουν γνωμοδοτήσει και οι νομικοί σύμβουλοι της και της πως η παρουσία μας σε αίθουσα διδασκαλίας είναι διδακτικό έργο και κάθε επιπλέον ώρα αποτελεί υπερωριακή απασχόληση.

Αν ακόμα επιβιώνουν οι εκπαιδευτικές δομές σήμερα, την εποχή αυτής της πολύπλευρης κρίσης, αυτό οφείλεται στην φιλοτιμία και την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών. Ζητήματα που αφορούν τη μόρφωση, την ασφάλεια και την καλή διάθεση των μαθητών και μαθητριών μέσα στο χώρο του σχολείου πάντοτε ρυθμίζονταν και θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται στα πλαίσια της συναδελφικής συνεργασίας και της κοινής λογικής. Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία εις βάρος των εκπαιδευτικών σε κάθε περίπτωση λειτουργούν αρνητικά για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, επομένως και για τους μαθητές.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Διοίκησης που επιτρέπει αυτή την κατάσταση.

Καλούμε, λοιπόν, τους συναδέλφους σε ενδεχόμενες παραβιάσεις των εργασιακών τους δικαιωμάτων να υπενθυμίζουν ότι αυτό συνιστά παράνομη ενέργεια και, αν η Δ/νση επιμένει, να ζητούν γραπτή εντολή και ανάθεση και να ενημερώνουν το σωματείο για το περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως καλούμε τους συναδέλφους να ενεργούν συλλογικά για την αντιμετώπιση κάθε κρούσματος αυθαιρεσίας και αυταρχισμού και να ενεργοποιούν τις διαδικασίες του συλλόγου διδασκόντων.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι προσπάθειες για να παρεμποδιστεί η επαφή του Σωματείου μας με τους εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο εργασίας τους θα πέσουν στο κενό. Οι «νουθεσίες» και τα επίσημα έγγραφα προς τη διοίκηση που στοχοποιούν την ΕΛΜΕ είναι μία ακόμη αυταρχική και αντισυναδελφική πρακτική που σε καμία περίπτωση δε μας τρομάζει. Η συνδικαλιστική δράση δε σταμάτησε σε πολύ πιο δύσκολες εποχές για το κίνημα και δεν πρόκειται να εμποδιστεί με κανέναν τρόπο.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso