ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» – ΜΠΑΙΝΕΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ! ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ! ΟΙ (ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΕΣ) ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ! ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής με εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα διαπιστώθηκε ότι από Παρασκευή 30/10 λήγουν οι συμβάσεις των 17 εργαζόμενων του Δήμου Καισαριανής στη σχολική καθαριότητα 4μηνης διάρκειας και ως εκ τούτου σε πολλά υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει την δεύτερη βάρδια στα !

Ιδιαίτερα ανησυχούμε για σχολεία που είχαν μία/έναν εργαζόμενη/ο στην καθαριότητα π.χ. νηπιαγωγεία ή έχουν αυξημένες ανάγκες π.χ. το Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη».

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους Δήμους της περιοχής ανεξάρτητα αν λήγουν ταυτόχρονα ή αργότερα οι συμβάσεις των υπαρχουσών συμβασιούχων καθαριστριών. Π.χ. στον Δήμο Αθηναίων στα συστεγαζόμενα 2ο Δημοτικό και 8ο, 67ο Νηπιαγωγεία, εκπαιδευτικοί καθαρίζουν για αρκετές μέρες τις τάξεις τους και όχι μόνο, γιατί, όταν αρρώστησε η πρωινή καθαρίστρια, δεν αναπληρώθηκε. Χρειάστηκαν πολλαπλές παρεμβάσεις των ίδιων των σχολείων καθώς και του Συλλόγου μας στη Σχολική Επιτροπή της 2ης Κοινότητας και στα γραφεία των Αντιδημάρχων Παιδείας και Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, για να μας πουν τελικά ότι ο Δήμος Αθηναίων κίνησε τη διαδικασία για νέες προσλήψεις καθαριστριών μέσω ΟΑΕΔ και από κει θα καλύψει τις ανάγκες, έκτακτες και τακτικές. Εν τω μεταξύ και μετά από μέρες στέλνει καθαριστές/στριες για …2 ώρες στο συγκρότημα αυτό! Δηλαδή έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο μη παρέκει για να ξεκινήσει η διαδικασία νέων προσλήψεων αλλά και πάλι συμβασιούχων!

Φαίνεται πως οι Δημοτικές Αρχές εξαντλούν το χρονικό περιθώριο (για να δείξουν καλή διαγωγή προς την κυβέρνηση φυσικά) και αναγγέλλουν προσλήψεις είτε μετά τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων είτε όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με αναρρωτικές άδειες, οπότε για μια (μόνο;) τουλάχιστον κρίσιμη εβδομάδα ή και περισσότερο χρονικό διάστημα – σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – τα σχολεία μένουν ουσιαστικά ακάλυπτα!

Αυτά συμβαίνουν όταν η καθαριότητα των σχολείων στηρίζεται σε συμβασιούχους εργαζόμενους και η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε για αυτό το ζήτημα υγείας και ζωής τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! Όσο για τις συμβασιούχες καθαρίστριες μέσω ΟΑΕΔ, για μια ακόμη φορά ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων πετιέται στον δρόμο παρότι καλύπτει πάγιες ανάγκες, αφού η κυβέρνηση δεν έδωσε το απολύτως αυτονόητο, δηλ. τη δυνατότητα παράτασης της εργασίας τους. Όμως χάρη στην εργασία αυτών των ανθρώπων έγινε εφικτή η έναρξη της φετινής δύσκολης σχολικής χρονιάς. Η ανάγκη όμως της καπιταλιστικής οικονομίας είναι η ανακύκλωση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας και γι’ αυτό καλούνται οι επόμενες ελαστικά εργαζόμενες καθαρίστριες! Αν συνυπολογίσουμε τις ασθένειες που ήδη καταγράφονται και τα έκτακτα περιστατικά, πολύ φοβόμαστε ότι η ανάγκη για επιπλέον προσλήψεις και τώρα δε χωράει καμία αναβολή!

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποδεικνύεται πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των υπαρχουσών καθαριστριών/ών και για πρόσληψη πολύ περισσότερων με μόνιμη φυσικά σχέση εργασίας, ώστε να έχουμε σχολεία καθαρά και εργαζόμενους με δικαιώματα κι όχι δουλειά και ζωή λάστιχο! Αυτά ζητάμε να γίνουν έστω και τώρα και καμία αναβολή δε χωράει, γιατί η υγιεινή και η ασφάλεια των σχολείων είναι κρατική ευθύνη, γι’ αυτό ζητάμε να την αναλάβει η κυβέρνηση και θα την επιβάλουμε! Οι Δήμοι έχουν το μερίδιό τους σε όλα αυτά και πρέπει να το αναλάβουν.