: Διαβάστε αναλυτικά ποιά είναι τα σενάρια για τους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και φοιτητών – Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα.

Ανησυχία από την αύξηση των

Το ενδεχόμενο «κλιμακωτής προσέγγισης» που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς δεν απέκλεισε, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Πελώνη, τονίζοντας πως «όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του προγράμματος», ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Μια ραγδαία επιδείνωση, άλλωστε, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να ανοίξει κι άλλο η βεντάλια του , περιλαμβάνοντας και εργαζόμενους σε καταστήματα εστίασης (λχ. σεφ και μάγειρες), αλλά και την εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα. Κληθείσα δε, να σχολιάσει το «προσκλητήριο εμβολιασμού» που απηύθυνε δημόσια ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «προφανώς είμαστε υπέρ, είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Η ρευστότητα που χαρακτηρίζει στην παρούσα φάση το πλέγμα των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα αντανακλάται και στον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, για τους οποίους «αυτό είναι το υγειονομικά σωστό να γίνει, αυτή τη στιγμή» σχολίασε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να τοποθετεί για τον απώτερο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους. Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας σχετικά με το αν θα υπάρξουν κυρώσεις στους, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε άλλη απόφαση πέρα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί» και πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές».

Παρά, ωστόσο, το υψηλό ποσοστό προσέλευσης των εκπαιδευτικών στα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο σύμφωνα με την κ. Κεραμέως ανέρχεται στο 73% , η υψηλή διασπορά της στις νεανικές ηλικίες φέρνει ένα βήμα εγγύτερα τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στους φοιτητές, όταν μάλιστα -σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας- «από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης», δηλαδή διά ζώσης διδασκαλία σε τάξεις και αμφιθέατρα. Πολύ περισσότερο, όταν από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους εφήβους ηλικίας 15-17, τη στιγμή που ο εμβολιασμός σε ηλικίες κάτω των 15 ετών είναι μια υπαρκτή συζήτηση που επανέρχεται μεταξύ των μελών της Επιτροπής από καιρού εις καιρόν, όπως περιέγραψε η κ. Κεραμέως.

Την ίδια ώρα, με «μαστίγιο και καρότο» παρομοίασε την τακτική της κυβέρνησης αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ««5,3 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 60% του ενήλικου πληθυσμού, συμμετέχουν έως τώρα στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία και 4,4 εκ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» το ποσοστό του 23% των ανεμβολίαστων σε δομές υγείας, επισημαίνοντας πως «το κράτος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πειστούν λειτουργοί δημόσιας υγείας από τα χέρια των οποίων κρέμεται η ζωή πολιτών να αποφασίσουν πότε θα». Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας, ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε πως «την ίδια πολιτική με τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους ψυχαγωγίας εφαρμόζουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και άλλες χώρες», ενώ διεμήνυσε ότι οι χώροι διασκέδασης «ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι πρώτες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους χθες στα κατά τόπους λιμάνια, καθώς ο έλεγχος των θα διεξάγεται στο εξής από τα στελέχη του Λιμενικού και πριν την επιβίβαση των επιβατών, οι οποίοι θα πρέπει να φτάνουν στις αποβάθρες περίπου 1,5 ώρα νωρίτερα από την ώρα αναχώρησης.

Η υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου στην Κρήτη και την Μύκονο εντείνει κιόλας τον προβληματισμό για πιθανή επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον τουρισμό, με το επικρατέστερο σενάριο αυτήν την ώρα να είναι πιο κοντά στην αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ για τους απασχολούμενους στον κλάδο. Με γνώμονα την προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, ενεργή παραμένει η συζήτηση μεταξύ των ειδικών και για υποχρεωτική διενέργεια rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Ταυτόχρονα, με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσεται και η προετοιμασία των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης για τη λειτουργία τους υπό το νέο καθεστώς των περιορισμών, παρότι εκκρεμούν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής τρόπος ταυτοποίησης, αλλά και η χρήση κοινόχρηστων χώρων (λχ. τουαλέτες) σε μεικτούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στην νέα πραγματικότητα απηχεί η επιστροφή των επισκεπτών και των εκθετών με φυσική παρουσία στις κλαδικές εκθέσεις από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ