Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση παρανομεί στο ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών τόνισε προ ολίγου στη Βουλή ο Νίκος Φίλης: «Με τη εμμονική στάση της έρχεται σε αντίθεση με τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει καταδικάσει τη χώρα για το ζήτημα αυτό, μετά από προσφυγή πολιτών. Αυθαίρετα, στερεί το δικαίωμα απαλλαγής από τους γονείς που δεν επιθυμούν το παιδί τους να διδάσκεται ένα μάθημα που, κακώς, έχει κατηχητικό χαρακτήρα».

Επισημαίνω, πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης, πως το ΣτΕ, σε παλιότερη απόφαση του οποίου «καταφεύγει» η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την παρανομία της, δεν έχει καθορίσει τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα.

Διαδικασία η οποία υποχρεώνει και τους δύο γονείς να προσέρχονται ενώπιον της διεύθυνσης του σχολείου και να συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής, μόνο εφόσον οι ίδιοι και το παιδί τους… δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Κάνοντας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι δεν γνωρίζει ότι το θρήσκευμα αποτελεί προσωπικό δεδομένο! Κι όλα αυτά για τα αυτιά του ακροδεξιού και θρησκόληπτου ακροατηρίου τους! Αποκρύπτοντας όμως σε αυτό, ότι δεν στέλνει και οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων, για το… πώς θα ελέγξουν το ακριβές της δήλωσης και το θρήσκευμα των ενδιαφερομένων! Τόσο υποκριτές!