ΠΡΟΣ

ΔΣ ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Βέροια 22 / 2 / 2017

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας, με την παρούσα καταθέτω την παραίτηση μου από το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Τη θέση μου στο ΔΣ θα καταλάβει ο Νίκος Μπέκης ως 1ος αναπληρωματικός σε ψήφους από την παράταξή μου. Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση είναι καθαρά συνδικαλιστικοί και έχουν σχέση με την ίδια την λειτουργία του ΔΣ .

Έλαχε να είμαι μέλος του ΔΣ (μέλος, Οργ. Γραμματέας, Γ. Γραμματέας και Πρόεδρος) σε δύσκολες χρονικές περιόδους (2011-2017). Περιόδους όμως που το σωματείο μας κατάφερε να εμφανίσει ένα δυναμικό, αγωνιστικό πρόσωπο με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και να τύχει της αναγνώρισης τόσο στα μέλη του όσο και στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής μας. Δεν έχω σκοπό να απαριθμήσω το τι έγινε αυτά τα χρόνια. Δεν το έχω ανάγκη, δεν μου είναι απαραίτητο.

Όμως το ΔΣ δεν θα είχε καταφέρει τίποτε (αναφέρομαι στα πρώτα χρόνια της θητείας μου) αν δεν είχαμε θέσει στο περιθώριο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Η ΠΑΣΚ εξαφανίστηκε ενώ η ΔΑΚΕ αδυνατούσε να εκφράσει πολιτικό λόγο ικανό να εκπροσωπήσει το κόμμα της ΝΔ στο σωματείο. Όλα αυτά όμως άλλαξαν από την στιγμή την ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ήταν η στιγμή του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όταν οι νέοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές διαπίστωσαν πως οι στόχοι του κόμματός τους διαφοροποιούνται από τους στόχους που τόσα χρόνια είχε θέσει το σωματείο μας και πως ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί τις πρακτικές τους ή να μετατοπιστεί από τις ψηφισμένες θέσεις σε ΓΣ και συνέδρια του σωματείου μας, επέλεξαν τον πόλεμο λάσπης και τις προσωπικές επιθέσεις στα μέλη μας.

Αποκορύφωμα αυτών ήταν ασφαλώς η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Δεκεμβρίου, όπου οι ΣΥΝΕΚ, ελλείψει επιχειρημάτων, κατέφυγαν σε ύβρεις κατά του προσώπου μου. Βέβαια τα ψέματά τους απαντήθηκαν με ψυχραιμία και με την παράθεση στοιχείων μέσα στην ΓΣ. Δεν σταμάτησαν παρόλα αυτά εκεί. Και στο νέο ΔΣ ακολούθησαν την ίδια τακτική με αποκορύφωμα την κατηγορία που εκτόξευσαν σε μια συνεδρίαση, πως η παρουσία μου στο ΔΣ είναι η αιτία για όλες τις παθογένειες. Ξεχνούν βέβαια πως εγώ είμαι εκλεγμένος αρκετά χρόνια πριν από αυτούς και η δυσλειτουργία του ΔΣ ξεκίνησε ακριβώς από την στιγμή της δικής τους εκλογής και όχι της δικής μου. Ακόμα ακριβέστερα, απ’ την ώρα που το κόμμα τους άλλαξε ρότα υπηρετώντας πια- με συνέπεια- τις πολιτικές των Μνημονίων και των Δανειστών!

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι

Αν το σωματείο βρισκόταν σε μια φάση μαζικής συμμετοχής των μελών, ζητήματα τέτοιας μορφής θα είχαν επιλυθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές θα είχαν τεθεί στο περιθώριο από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που θα έβλεπαν, θα γνώριζαν, θα έκριναν και θα επέβαλαν μέσα από μαζικές διαδικασίες την τακτική και την πρακτική της ΕΛΜΕ.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Η μαζικότητα έχει χαθεί. Ακριβώς αυτό εκμεταλλεύονται οι ΣΥΝΕΚ προκειμένου να οδηγούν το σωματείο στην αδράνεια και την σιωπή.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η παραίτηση μου από το ΔΣ δεν σημαίνει παραίτηση από τα τεκταινόμενα στο σωματείο. Άντεξα και αντέχω τις προσβολές τους. Δεν μπορώ όμως να ανεχθώ την υποβάθμιση της ΕΛΜΕ. Αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί και θα δοθεί. Όχι όμως στο ΔΣ. Ο σεβασμός μου στο ΔΣ και η προσπάθεια μου ως μέλος του να προστατεύω το κύρος του, λειτουργεί ως τροχοπέδη στο να μπορέσω να εκφράσω τις θέσεις μου. Αυτή η μάχη θα δοθεί στην βάση. Στους συλλόγους διδασκόντων. Είναι μια μάχη που την οφείλουμε όλοι μας στον εαυτό μας, μιας και η ΕΛΜΕ δεν ανήκει στα κόμματα, ανήκει στους εκπαιδευτικούς και δεν πρόκειται να τους την χαρίσουμε.

Παραμένω λοιπόν ενεργός συνδικαλιστικά. Θα βρίσκομαι πάλι στα ψηφοδέλτια του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ στις όποιες επόμενες εκλογές, θα ενημερώνομαι για τις συνεδριάσεις και τις δράσεις του ΔΣ, θα θέτω ζητήματα, θα ελέγχω τη λειτουργία του και θα τοποθετούμαι τακτικά στους συλλόγους διδασκόντων και στις ΓΣ.

Αλέκος Μόσχος

alt

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ