Του Γιώργου Π. Τερζή

Τις πρώτες λίστες, συχνά όχι εξειδικευμένες, με τους κλάδους, τις υπηρεσίες και το εκπαιδευτικό επίπεδο του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα απέστειλε χθες το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει και την επιτελική ευθύνη για την προώθηση του προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο. Στο στόχαστρο μπαίνει το προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ, πλην των 3.000 δημοτικών αστυνομικών, σε καθεστώς κινητικότητας θα εισέλθουν 1.500 εκ των διοικητικών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, 1.500 από την Υγεία, 600 εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, και τα υπόλοιπα Ταμεία και υπηρεσίες του υπ. Εργασίας ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η μετακίνηση από το υπ. Υποδομών στις αποκεντρωμένες περιφέρειες ειδικοτήτων (μηχανικοί κ.λπ.) από υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

«Διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη, όλοι πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν» σχολίαζαν χθες πηγές κοντά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές και από τα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ», ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υπουργεία απλώς ανταποκρίθηκαν στους στόχους που τους είχαν τεθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαριθμώντας κατηγορίες ή φορείς από τους οποίους θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι αριθμοί της κινητικότητας, χωρίς να έχουν μπει επί της ουσίας στη διαδικασία αναδιοργάνωσης των κεντρικών υπηρεσιών ή ενδεχομένως φορέων που εποπτεύουν. Υπό την έννοια αυτή, τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο γεν. γραμματέας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου, δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει τεθεί, μέχρι τις 23 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί οι θέσεις, κλάδοι ή διευθύνσεις που καταργούνται σε κάθε υπουργείο και, στη συνέχεια, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν, πλέον, προσωποποιηθεί οι χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν (τρόπος πρόσληψης, εκπαιδευτικό επίπεδο, πειθαρχικά παραπτώματα) προκειμένου να γίνει η επιλογή του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα (σ.σ. όπου δεν υπάρξουν οριζόντιες περικοπές)

Είναι σαφές ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς ειδικά για προσωπικό Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς μπαίνει στο στόχαστρο των περισσότερων υπουργείων. Το εν λόγω προσωπικό παραμένει αμφίβολο εάν, στον κύκλο κινητικότητας – μοριοδότησης που θα ακολουθήσει για την επανατοποθέτηση των διαθέσιμων υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, θα συγκεντρώσει επαρκή μόρια ή αν, τελικά, θα βρεθεί εκτός Δημοσίου, όπως εκτιμούν παράγοντες που γνωρίζουν τη δομή του Δημοσίου.
Είναι επίσης σαφής και η βούληση, προς ώρας τουλάχιστον, να επιδιωχθεί η εξαίρεση κάποιων «ευαίσθητων» υπουργείων από το πρόγραμμα κινητικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο από το υπ. Δημόσιας Τάξης όσο και από πηγές του Διοικ. Μεταρρύθμισης δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να μην πειραχθεί το προσωπικό του εν λόγω υπουργείου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, αυτά να αλλάξουν άρδην στην πορεία και ανάλογα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Αλλωστε, ακόμη κι αν εξευρεθούν «αναίμακτα» οι 12.500 υπάλληλοι που απαιτείται να υπαχθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, οι αντοχές αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης θα δοκιμασθούν αμέσως μετά, όταν δηλαδή θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον 12.500 εργαζόμενοι προς διαθεσιμότητα ώς τον Δεκέμβριο.