Ζητήσαμε ενημέρωση για το εργασιακό καθεστώς και τον τρόπο κάλυψης των νέων που απαιτούνται για τη λειτουργία, αναφέρει Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ανακοίνωση

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Διευθυντή Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας,  μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Ανδρέα Καρατζά, προκειμένου να θίξει και ν’ αναδείξει όλα τα θέματα  που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο νέος διευθυντής επεσήμανε την ανάγκη συχνής ενημέρωσης και επικοινωνίας του με το Δ.Σ. του Συλλόγου, προκειμένου να μπορεί να έχει αντικειμενική και σφαιρική γνώση για όσα προβληματίζουν τον κλάδο γενικά και τους εκπαιδευτικούς ειδικότερα, διαβεβαιώνοντας ότι η επικοινωνία μαζί του θα βοηθήσει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, αλλά και τον ίδιο προσωπικά  ως Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Κατόπιν της συζήτησης που ακολούθησε και των ερωτημάτων που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

§  Κάλυψη των οργανικών κενών από τους και χρονοδιάγραμμα τοποθέτησής τους

Ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι ο αριθμός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΠΕ70 που θα αναλάβουν υπηρεσία στο νομό μας υπερκαλύπτει τα μέχρι τώρα κενά και η υπηρεσία θα φροντίσει να συμβεί το ίδιο και με τις άλλες ειδικότητες των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάναμε τη θέση του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας αναφορικά με την υποχρέωση που έχει το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην ίδρυση νέων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων και στην ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης, καθώς και το αίτημά μας να μειωθεί στο 1 έτος η υποχρεωτικότητα υπηρέτησης της οργανικής θέσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

§  Εκκρεμείς υπηρεσιακές μεταβολές

Ο Διευθυντής Π.Ε. Ηλείας ανέφερε ότι η κρίση και τοποθέτηση των αναπληρωτών Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε κενούμενες θέσεις  θα πραγματοποιηθεί την 4η Αυγούστου και θα ακολουθήσει η κρίση των  υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Επιπλέον, αναμένει απάντηση από το ΥΠΑΙΘ στο ερώτημα αν θα προηγηθούν στις τοποθετήσεις οι νεοδιόριστοι ή οι αποσπασμένοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, ερώτημα στο οποίο έως σήμερα δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, όπως ενημερώθηκε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Διευθυντή Π.Ε. Ηλείας.

§  Λειτουργία διευρυμένου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου

Ζητήσαμε ενημέρωση για το εργασιακό καθεστώς και τον τρόπο κάλυψης των νέων θέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους και ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωσή του, το τμήμα του ολοήμερου θα καλύπτεται ως έναν βαθμό από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση για τη διαδικασία που αφορά στις πρόσθετες ώρες που θα χρειαστούν.

§  Ειδική Αγωγή

Εκφράσαμε την αγωνία μας για τα πολλαπλά προβλήματα και αναδείξαμε κυρίως τα κτηριακά ζητήματα που ταλανίζουν τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Ο κ. Καρατζάς μας προέτρεψε να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση με όλους τους φορείς και δεσμεύτηκε να διεκδικήσουμε από κοινού (ΔΙ.Π.Ε. Ηλείας και Σύλλογος) την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής στην περιοχή μας, στο πλαίσιο που περιγράψαμε ως Δ.Σ., ήτοι στην ανάγκη εξασφάλισης σύγχρονης κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής και κάλυψης όλων των κενών με εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ από την αρχή της σχολικής χρονιάς στα Ειδικά Σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία).

Επιπλέον, ο νέος διευθυντής Π.Ε. Ηλείας μας  ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Ε. Ηλείας καθ’ όλη τη διάρκειά του καλοκαιριού οργανώνουν τον πίνακα με τα λειτουργικά κενά όλων των ειδικοτήτων, ο οποίος και θα κοινοποιηθεί αμέσως μόλις ετοιμαστεί, καθώς και για την αύξηση της λειτουργικότητας των Δημοτικών Σχολείων Πανόπουλου και Κέντρου από 5/θ σε 6/θ.

Επίσης, εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψή του σχετικά με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ θα υλοποιηθεί κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας δεν έχουν τίποτα να φοβούνται ή/και να τους ανησυχεί, αφού πρόκειται για συναδέλφους με υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τα οποία αποδεικνύουν καθημερινά στην τάξη.

Τέλος, αναφέρθηκε στο όραμά του για την ίδρυση δύο ακόμα Πειραματικών σχολείων στο νομό, ώστε να διασφαλίζεται, κατά την άποψή του, η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στα σχολεία αυτά.

Σε όλα τα ως άνω θέματα, υπενθυμίσαμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας, τις οποίες στηρίζουμε ξεκάθαρα, εκφράζοντας τις διαφωνίες και τους προβληματισμούς μας, ενώ δηλώσαμε παρόν σε οποιοδήποτε διάλογο θα προ(σ)κληθούμε σχετικά.

Ευχόμαστε στο νέο διευθυντή Π.Ε. Ηλείας μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, ελπίζοντας ότι η επικοινωνία του μαζί μας θα γίνεται πάντα με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, του ρόλου του εκπαιδευτικού και της εξέλιξης των μαθητών μας και θα στηρίζεται στον ουσιαστικό διάλογο.

Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας, διεκδικώντας αταλάντευτα όσα μας αξίζουν, παραμένοντας σε συνεχή εγρήγορση για όλα τα θέματα που αφορούν στο Δημόσιο Σχολείο και τον Εκπαιδευτικό.