Το Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που δεν πήρε κανένα μέτρο, εδώ κι ένα χρόνο, για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, αφού έκλεισε χιλιάδες μαθητές στο σπίτι τους, αφού αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα (με βάση το νόμο που ψήφισε πέρσι), μας κοροϊδεύει ότι κόπτεται για την «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης των παιδιών μας, αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η ανακοίνωση:

Για άλλη μια φορά, κατά τη συνήθη τακτική του Υπουργείου Παιδείας, εν κρυπτώ αποφασίζει, να μετατρέψει το ΕΠΑΛ Περάματος σε !!! παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, των μαθητων και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική θετική εισήγηση, ούτε από τη ΔΙΔΕ Πειραιά, ούτε από το Δήμο Περάματος.

Το Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που δεν πήρε κανένα μέτρο, εδώ κι ένα χρόνο, για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, αφού έκλεισε χιλιάδες μαθητές στο σπίτι τους, αφού αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα (με βάση το νόμο που ψήφισε πέρσι), μας κοροϊδεύει ότι κόπτεται για την «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Προτείνει την ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑΛ στο ΕΠΑΛ Περάματος, καθώς, όπως εισηγείται, στεγάζεται σε 8000 τμ. και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο ΕΠΑΛ της ευρύτερης περιφέρειας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά. Φιλοξενεί περίπου τετρακόσιους μαθητές, ενώ στο παρελθόν (αρχές του 2000) φιλοξενούσε πάνω από τους διπλάσιους. Στην τριώροφη δόμηση του περιλαμβάνει τριάντα αίθουσες διδασκαλίας, είκοσι δυο εργαστηριακές αίθουσες, δυο αίθουσες συνεδριάσεων Συλλόγου Διδασκόντων, οκτώ Γραφεία, μεγάλους αύλειους χώρους, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων χωρητικότητας πεντακοσίων ατόμων…….».

Είναι ειρωνικό και τραγικό ταυτόχρονα, όταν παρόλες αυτές τις κτιριακές υποδομές που διαθέτει το ΕΠΑΛ – αυτή τη στιγμή- είναι για πολλοστή φορά κλειστό λόγω κρουσμάτων κορονωϊού, καθώς από ότι φαίνεται αυτές οι υποδομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα σχέδια του υπουργείου παιδείας, αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, για να αποσυμφορηθούν οι μαθητές στις τάξεις!!!

Επίσης, είναι ειρωνικό και τραγικό ότι στο ίδιο ΕΠΑΛ που σήμερα θέλουν να διαφημίσουν σαν “Πρότυπο”, πριν δύο χρόνια έπεφταν σοβάδες από τα ταβάνια!

Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, παρά τις προσπάθειες διαφήμισής τους, είναι τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό και απαρχαιωμένα βιβλία ειδικοτήτων.

Είναι οι ειδικότητες που ανοιγοκλείνουν με ταχύτητα φωτός, τα ολιγομελή τμήματα που μόνο κάτω από τις κινητοποιήσεις των μαθητών εγκρίνονται κατ’ εξαίρεση κάθε χρόνο. Όσοι απόφοιτοι επιλέγουν τη μαθητεία, είτε αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του ελάχιστου μισθού που λαμβάνουν, είτε κάνουν μαθητεία σε άσχετα αντικείμενα, χωρίς να μαθαίνουν επί της ουσίας.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για να διορθώσει όλα τα παραπάνω, να ενισχύσει τα ΕΠΑΛ, όπως και ολα τα σχολεία με γενναία χρηματοδότηση, επιλέγει τη δημιουργία Πρότυπων ΕΠΑΛ, δημιουργώντας και άλλα, μεγαλύτερα, προβλήματα.

Η προσπάθεια για μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε Πρότυπο, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό με επιλογή και συγκέντρωση των «καλών» μαθητών (η εισαγωγή θα γίνεται με βάση τη βαθμολογία του απολυτηρίου Γυμνασίου), καταργεί δηλαδή τη δυνατότητα επιλογής του από μαθητές ιδιαίτερα του Περάματος και του Κερατσινίου, ειδικά αν έχουν χαμηλό βαθμό απολυτηρίου. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, θέλει να επιβάλει την κατηγοριοποίηση, τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων. Η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να επεκτείνει το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα και ο προκλητικός τρόπος υλοποίησής τους βρίσκουν την αντίθεση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αυτή η πολιτική, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία. Αντίθετα, αντικειμενικά οδηγεί σε υποβάθμιση τόσο τη Γενική, όσο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Είμαστε δίπλα στον αγωνα του Συλλόγου Διδασκόντων, των μαθητών του ΕΠΑΛ, της ΕΛΜΕ Πειραιά. Καλούμε γονείς και μαθητές να πιέσουν ώστε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, να δυναμώσουμε τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών για όλα τα παιδιά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να μη γίνει πρότυπο το ΕΠΑΛ Περάματος!
• Όχι σε σχολεία για λίγους – σχολεία για όλους.
• Αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονα-επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή.
• Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.
• Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλούν οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ και η ΕΛΜΕ, την Τετάρτη 2/6, στις 8.30πμ, έξω από το ΕΠΑΛ Περάματος.