Εκπαιδευτικοί: Να μετατραπούν οι τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών σε κανονικές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/12/2020 - 18:34 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 27/12/2020 - 18:35

Αναπληρωτές: Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πανδημία σε έξαρση, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της και δεν παίρνει μετρά για την να την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Από την άλλη αξιοποιεί την πανδημία και βρίσκεται σε… νομοθετικό οίστρο. Στο στόχαστρο τα δικαιώματα των αναπληρωτών που ένα μετά το άλλο τα καταργεί, αναφέρει η Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης.

Το Σεπτέμβρη που άνοιξε τα σχολεία χωρίς μέτρα ασφαλούς λειτουργίας (15 μαθητές στο τμήμα, τεστ, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, κ.ά.) εισήγαγε μια ακόμα μορφή ελαστικής εργασίας, των αναπληρωτών 3μηνων συμβάσεων, αντί των κανονικών. Στη συνέχεια, αφού και τα ΠΥΣΔΕ τις αποδέχθηκαν, τις εφάρμοσαν, όχι μόνο για να καλύψουν τα κενά για τα οποία προσλήφθηκαν, δηλαδή την κάλυψη των κενών από τις άδειες των ευπαθών ομάδων, αλλά και για την κάλυψη των κενών στα σχολεία για τα οποία θα έπρεπε να προσληφθούν στα σχολεία αναπληρωτές με τη διαδικασία των κλασικών προσλήψεων.

Αυτές τις μέρες, με κλειστά τα σχολεία, στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που ψήφισε στη βουλή και παραδίδει την εκπαίδευση στις δυνάμεις τις αγοράς, συμπεριέλαβε και νέα ρύθμιση σε βάρος των αναπληρωτών. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να μπορούν να προσλαμβάνουν ωρομίσθιους αναπληρωτές σε τοπικό επίπεδο με μηδενική προϋπηρεσία.

Επιδιώκουν να αλώσουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις, με τα χρόνια δουλειάς και το πτυχίο να αντικαθίσταται από τα κονέ, τις επαφές και τις διαθέσεις των ΔΔΕ. Εδραιώνουν ένα εργασιακό καθεστώς-κάτεργο και ανοίγουν το δρόμο για το πέρασμα της κεντρικής διαχείρισης της εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για την αρχή της μετατόπισης των προσλήψεων από το υπουργείο παιδείας σε τοπικούς διευθυντές εκπ/σης και φυσικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια της λεγόμενης αυτονομίας των σχολικών μονάδων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Είναι ολοφάνερο ότι με το πρόσχημα της πανδημίας θέλουν να χτυπήσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Καταργούν το οκτάωρο και γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασιακές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Στην εκπαίδευση επιδιώκουν να εξαθλιώσουν τους αναπληρωτές, να αφανίσουν κάθε συλλογική και συναδελφική διεκδίκηση και να κομματιάσουν σε ομάδες συμφερόντων τους αναπληρωτές, τους μόνιμους, τα σχολεία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Διακυβεύονται η εργασία και το μέλλον μας ως εκπαιδευτικοί, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και ολόκληρη η ζωή μας.

Θα απαντήσουμε οργανωμένα και συλλογικά. Απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση του θεσμού του «προσωρινού» αναπληρωτή. Μετατροπή των τρίμηνων συμβάσεων των αναπληρωτών σε κανονικές. Καμία εφαρμογή ωρομίσθιων – αναπληρωτών με προσλήψεις από τους ΔΔΕ. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλες τις δομές και τις ειδικότητες με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα. Αύξηση των δαπανών για προσλήψεις, με βάση τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: