Aνακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα υπηρεσιακά συμβούλια :

Μεγάλη ήττα της Κεραμέως και όσων συντάχθηκαν μαζί της στις εκλογές παρωδία!
Υπερασπίζουμε τα σωματεία μας και τις συλλογικές διαδικασίες του κλάδου
Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών-παρωδία και τους ψευτοαιρετούς!
Ο κλάδος δεν μπορεί να πορεύεται με μια ηγεσία υποταγμένη στην αντιεκπαιδευτική πολιτική!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών εκλογών στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης (όπως το υπουργείο ισχυρίζεται) σε σύνολο 3.573 για ΠΥΣΔΕ ψήφισαν 1002, ποσοστό αποχής 72%, ενώ για ΚΥΣΔΕ ψήφισαν 948 και το ποσοστό αποχής είναι μεγαλύτερο, 73,5%. Το 2020 σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές εκλογές είχαν ψηφίσει 355 στους 3.464, ποσοστό αποχής 89.75%, ενώ το 2018 όταν οι εκλογές έγιναν με φυσική παρουσία είχαν ψηφίσει 2.713 στους 3.618 και το ποσοστό αποχής ήταν 25%.

Τα αποτελέσματα αυτά, καθώς και τα πανελλαδικά με τη συντριπτική αποχή των εκπαιδευτικών για δεύτερη φορά, μετά και το 2020, αποτελούν νίκη του κλάδου και ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια Κεραμέως. Είναι η απάντηση που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί στον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και ισχυρό μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής και της αντιλαϊκής πολιτικής τους που εντείνεται. Η εξαιρετικά μεγάλη αποχή είναι νίκη ενάντια στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και στην προσπάθεια χτυπήματος του εκπαιδευτικού κινήματος μέσω της επιβολής του ν. Χατζηδάκη και τη μετατροπή των σωματείων μας σε εικονικά τηλεσωματεία.
Χαιρετίζουμε πανελλαδικά όλους τους συναδέλφους που συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και αγνόησαν τις κάθε είδους πιέσεις, κομματικές και άλλες παρεμβάσεις και πέτυχαν την μεγάλη νίκη της βάσης του κλάδου που μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τους αγώνες που έρχονται. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης που συντάχθηκαν με τις αποφάσεις των 4 ΕΛΜΕ που ανήκουν στη δύναμη του Δυτικού ΠΥΣΔΕ. Το κεφάλαιο της αγωνιστικής ενότητας στη βάση του κλάδου αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον που οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν.

Οι «εκλογές» έγιναν κεκλεισμένων των θυρών για τα σωματεία, με πλήρη αδιαφάνεια, όπως έγκαιρα, αλλά και την ημέρα των εκλογών, καταγγείλαμε ως Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ, καθώς και άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Από τις εν κρυπτώ διαδικασίες των ηλεκτρονικών εκλογών στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης είχαμε τον αποκλεισμό των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης από κάθε ενημέρωση τόσο από το Διευθυντή εκπαίδευσης, όσο και από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και τα άλλα μέλη της που αρνήθηκαν κατηγορηματικά να μας δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο και πληροφορία σχετικά με τις εκλογές. Η ίδια η εφορευτική επιτροπή τυπικά και ουσιαστικά δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τις εκλογικές διαδικασίες και όλη η διαδικασία, κατά τα λεγόμενά τους, γινόταν κεντρικά. Αποτελεί σκάνδαλο ότι τα αποτελέσματα πέντε μέρες μετά τις εκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα και η εφορευτική επιτροπή που είναι υποτίθεται αρμόδια για τις εκλογές, ενώ γνωρίζει τα αποτελέσματα, δεν τολμάει να τα κοινοποιήσει και αναμένει την επικύρωσή τους από το ΥΠΑΙΘ! Την ίδια στιγμή το διαγραμμένο μέλος της ΕΛΜΕ Χ. Βαϊτσίδης επιχαίρει με αναλύσεις των αποτελεσμάτων με αποκλειστικά στοιχεία που κανείς άλλος δεν γνωρίζει και επιβεβαιώνει τη διαπλοκή του με την κεντρική και τοπική εκπαιδευτική διοίκηση.
Η διοίκηση, το υπουργείο και οι παρατάξεις που το στηρίζουν προχώρησαν σε πρωτοφανείς αυθαιρεσίες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι σε πάρα πολλά ΠΥΣΔΕ οι ηλεκτρονικές εκλογές πήραν παράταση, ενώ e-mail «υπενθύμισης» των εκλογών έφταναν στους συναδέλφους μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στις εκλογές δίνεται παράταση όταν ο κόσμος περιμένει έξω από τα εκλογικά κέντρα να ψηφίσει, τώρα όμως δόθηκε παράταση μήπως και πιεστεί κάποιος επιπλέον να ψηφίσει! Και φυσικά οι μεθοδεύσεις δεν σταμάτησαν εδώ: διενεργήθηκαν «εκλογές» στις οποίες απαγορεύτηκε η είσοδός στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στους εκπρόσωπους των σωματείων για να παρευρίσκονται στη διαδικασία, ενώ στα σωματεία δεν έχει δοθεί ούτε πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους ούτε τώρα στους καταλόγους ψηφισάντων για να μπορούν να τους ελέγξουν!

Το αποτέλεσμα αποτελεί συγχρόνως δυνατό χαστούκι στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ, που συντάχθηκαν με την Κεραμέως και το Υπουργείο. Καλλιεργούν την υποταγή με το φόβο και τις απειλές τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί δίνουν τη μάχη κατά της αξιολόγησης με την απεργία αποχή. Είναι αυτοί οι ίδιοι που εφαρμόζουν τον ν. Χατζηδάκη με τις ηλεκτρονικές εκλογές και, για τα μάτια του κόσμου, λένε ότι τον αμφισβητούν, ενώ στρώνουν το έδαφος για το χτύπημα των σωματείων μας. Τέτοιον συνδικαλισμό μόνο η Κεραμέως και η κυβέρνηση χρειάζονται! Η προσπάθειά τους να εμφανίσουν ότι ο κλάδος συναινεί στις επιλογές τους για να στρογγυλοκαθίσουν πάση θυσία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική ματαίωση της Γ.Σ. των προέδρων και τα ψευδή στοιχεία στις ανακοινώσεις τους (ισχυρίζονταν ότι 45 ΕΛΜΕ είναι υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών, αλλά ποτέ δεν τις ανέφεραν ονομαστικά), απέτυχε και ο κλάδος τους γύρισε την πλάτη.
Η επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να ταυτιστεί με τα σχέδια Κεραμέως δεν έχει την έγκριση του κλάδου ο οποίος ξεκάθαρα την απέρριψε απέχοντας μαζικά από τις ψευτοεκλογές τους. Το ρήγμα βαθαίνει μεταξύ της βάσης και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν μακριά από τις αγωνίες και τους αγώνες των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα των σχολείων, ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, για αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο ανοχής από τους εκπαιδευτικούς και δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από τη βάση του κλάδου. Με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική ματαίωση της Γ.Σ. των προέδρων και τα ψευδή στοιχεία στις ανακοινώσεις τους (ισχυρίζονταν ότι 45 ΕΛΜΕ είναι υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών, αλλά ποτέ δεν τις ανέφεραν ονομαστικά). Οι ΕΛΜΕ δεν πρέπει να αφήσουν αναπάντητη την πρωτοφανή ταύτιση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού με την Κεραμέως. Ο κλάδος δεν μπορεί να πορεύεται με μια ηγεσία υποταγμένη στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Οφείλουν να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (ΓΣ των ΕΛΜΕ, ΓΣ των προέδρων, συντονισμό των ΕΛΜΕ) θα δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο και στους εκπαιδευτικούς να εκφραστούν και ο κλάδος να πάρει θέση (καταθέτοντας προτάσεις μομφής στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαιτώντας να παραιτηθούν, απαιτώντας να γίνει συνέδριο της ΟΛΜΕ, απαιτώντας με αίτησή τους να συγκληθούν έκτακτες ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ «προκειμένου να συζητηθεί θέμα εμπιστοσύνης προς το ∆. Σ. της ΟΛΜΕ», όπως προβλέπεται από την παρ. δ. του άρθρου 32 του καταστατικού της ΟΛΜΕ, κ.ά.).

Είμαστε περήφανοι για τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που μαζικά, οργανωμένα και σε συντονισμό έδειξαν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να σταματήσουμε την ολόπλευρη επίθεση που δέχονται το δημόσιο σχολείο και ο εκπαιδευτικός κόσμος. Καμία συναίνεση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι 38 ΕΛΜΕ και οι 49 ΣΕΠΕ που πρωτοστάτησαν σε αυτήν την κρίσιμη μάχη, να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες συντονισμού των σωματείων μας μετά την μεγαλειώδη απεργία και τα μαζικά συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη. Προτείνουμε ημέρα συνάντησης συντονισμού των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στο διάστημα από 18/11 έως 21/11. Η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μετά από συνεννόηση των ΕΛΜΕ που συναντήθηκαν στις 22/10 στην Αθήνα και πήραν σημαντικές αποφάσεις που συνέβαλλαν στη νίκη του κλάδου στις ηλεκτρονικές εκλογές. Να κηρύξουν Γενικές Συνελεύσεις και Γενική Συνέλευση προέδρων τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουμε το σχέδιο αγώνα του κλάδου. Να απευθύνουν αίτημα στην ΟΛΜΕ κάνοντας χρήση του καταστατικού της ΟΛΜΕ (άρθρα 7 και 34) για ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων στις 26/11.

Με τη μεγάλη αποχή το μήνυμα και προς την Κυβέρνηση και προς την ιερή συμμαχία της ΟΛΜΕ είναι ότι: Αυτή η διαδικασία είναι πλήρως απονομιμοποιημένη και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τους ψευτοαιρετούς από τις εκλογές παρωδία. Απαιτούμε να καταργηθούν οι εγκύκλιοι των ηλεκτρονικών εκλογών (άρθρο 22 ν. 4728/20 και της εφαρμοστικής Υ.Α. Φ.350/52/139940), και οι εκλογές να γίνουν δια ζώσης και με έλεγχο των σωματείων μας.
Οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού απομονώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στη γραμμή του Υπουργείου και των συνοδοιπόρων του γύρισαν την πλάτη ακόμα και ψηφοφόροι των αντίστοιχων παρατάξεων που συνειδητοποίησαν το διακύβευμα και απείχαν από τις εκλογές παρωδία. Και οι τρεις παρατάξεις το 2022 πήραν εκατοντάδες λιγότερους ψήφους από το 2018. Η ΔΑΚΕ από 833 ψήφους που είχε έπεσε στις 550, κατά 34% σε ποσοστό, τα ΣΥΝΕΚ από 570 στους 319, κατά 44% σε ποσοστό και η ΠΕΚ από 107 σε 85 κατά 20,5% σε ποσοστό.
Συνολικά έχασαν κατά το 1/3 και περισσότερο των δυνάμεών τους και μάλιστα, όταν συμμετείχαν μόνο αυτές στις εκλογές. Ο κλάδος μίλησε! Κανείς δεν δικαιούται να αναλάβει θέση αιρετού. Αν έχουν την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθούν τώρα! Η ΕΛΜΕ δεν θα νομιμοποιήσει κανέναν «αιρετό», πολύ περισσότερο τον διαγραμμένο από το σωματείο του Χ. Βαϊτσίδη. Είναι πρόκληση προς τους εκπαιδευτικούς η στάση του ΥΠΑΙΘ και του Διευθυντή εκπαίδευσης που όχι μόνο δεν τον στέλνουν να εργαστεί στο σχολείο του, αλλά και γιατί επέτρεψαν την κάθοδο σε εκλογές σε μέλος που έχασε την συνδικαλιστική ιδιότητα για σοβαρές παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΛΜΕ και για απαράδεκτη συμπεριφορά προς εργαζόμενες. Καλούμε σε συνάντηση τις Α΄, Γ΄, Δ΄ ΕΛΜΕ-Θ την Παρασκευή 18/11 στις 6.30 μ.μ. στην ΕΔΟΘ για τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης των ΕΛΜΕ για τους ψευτοαιρετούς.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ με αποφάσεις του και σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ, θα συνεχίσει τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και αποφασίζονται στα Υ.Σ. (κενά, τοποθετήσεις, τμήματα, ειδική αγωγή, μονιμοποίηση νεοδιόριστων, κ.ά.). Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές από τις Διευθύνσεις.
Δεν υποτασσόμαστε – Συνεχίζουμε τους αγώνες μας!