Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έκανε  για τις ρατσιστικές επιθέσεις στο σχολείο της Νυμφόπετρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.

Η καταγγελία

Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τη διπλή διάρρηξη και τις καταστροφές που προκάλεσαν ακροδεξιοί κύκλοι στο Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης στο οποίο φοιτούν 136 που διαμένουν στο καμπ του Βαγιοχωρίου.

Το σχολείο που ήταν κλειστό από το 2010, όταν επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου είχαν γίνει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, άνοιξε στις 21/1/21 μετά και από προσπάθειες και της Διοίκησης του διπλανού καμπ Βαγιοχωρίου, για να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα. Δυστυχώς, υπήρξαν τότε μεμονωμένες αντιδράσεις από λίγους κατοίκους με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων εναντίον της φοίτησης των προσφυγόπουλων σε αυτό.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων σημειώθηκαν δύο διαρρήξεις – η πρώτη στις 19 Μαῒου και η δεύτερη στις 7 Ιουνίου – στο σχολικό κτίριο με σπασμένες πόρτες και λουκέτα και καταστροφές σχολικών υλικών, γραφικής ύλης και υλικού για το μάθημα της γυμναστικής, ενώ βρέθηκαν και ακαθαρσίες μέσα στις σχολικές τάξεις και την αίθουσα των εκπαιδευτικών. Η ένταση της καταστροφικής μανίας των εισβολέων σε συνδυασμό με την πρότερη αντίδραση στην επαναλειτουργία του σχολείου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αλλά και η χρονική συγκυρία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της στόχευσης και των ρατσιστικών κινήτρων των δραστών.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικά εναντίον των προσφύγων και μεταναστών εντείνεται και επεκτείνεται. Είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνυπέγραψαν τις συνθήκες της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας. Η μετατροπή των ούτως ή άλλως απάνθρωπων στρατοπέδων στα οποία υποχρεώνονται να διαβιούν οι πρόσφυγες-μετανάστες σε κλειστά στρατόπεδα με την ανέγερση τειχών γύρω από αυτά, το μεγάλο ποσοστό απόρριψης αιτήσεων ασύλου, οι παράνομες επαναπροωθήσεις και η αναστολή εφαρμογής της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες δημιουργούν το πολιτικό πλαίσιο και την κάλυψη στις ακροδεξιές ομάδες για τις επιθέσεις τους απέναντι στους πρόσφυγες.

Αλλά και σε όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες ειδικότερα της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στα προσφυγόπουλα, όταν με πρόσχημα τον κορωνοϊό κράτησε τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο. Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση, αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου. Καθυστέρησε ξανά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΔΥΕΠ και ΤΥ-ΖΕΠ, ενώ ακόμα και όταν προσλήφθηκαν ορισμένοι-ες εκπαιδευτικοί, δε βρήκαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο, αφού δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση σ’ αυτό.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να καταγγείλουμε τη διπλή επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο της Νυμφόπετρας που βάζει στο στόχαστρο τα προσφυγόπουλα και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε τη συνολική κυβερνητική πολιτική που αφήνει εκτός σχολείου τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καταπατά το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση και συμβάλλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση μερίδας του πληθυσμού, κάτι που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Διεκδικούμε να αποκατασταθούν αμέσως οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που φοιτούν εκεί και να υπάρξει φύλαξη του σχολείου. Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για την ένταξη για να σταματήσει ο αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από τη δημόσια εκπαίδευση, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη φοίτησή τους στις δομές εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ από κοινού με άλλες ΕΛΜΕ και Συλλόγους Π.Ε. οργανώνει τις επόμενες μέρες και πριν κλείσουν τα σχολεία επίσκεψη αλληλεγγύης στο καμπ του Βαγιοχωρίου για τη στήριξη των προσφυγόπουλων.