Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) για τη συνέχιση λειτουργίας των εν μέσω πανδημίας και για τα μέτρα που αφορούν την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Για τη συνέχιση λειτουργίας των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας Αν και πολύ έγκαιρα, ακόμα από την περσινή αναστολή λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων, προσωπικό, γονείς έθεσαν επιτακτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, πολύ περισσότερο των Ειδικών Σχολείων, στα οποία φοιτούν μαθητές με σοβαρά νοσήματα, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα, το Υπουργείο δεν έπραξε, ουσιαστικά, το παραμικρό.

Με το άνοιγμα των Ειδικών Σχολείων τα μοναδικά μέτρα που προέβλεψε ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας από το προσωπικό και η προαιρετική χρήση από όσους μαθητές αυτό είναι εφικτό, με την επισήμανση ότι τα τμήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής είναι μικρά.

Συγκαλύπτει, το Υπουργείο, ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά στοιβάζονται σε μικρές, ακατάλληλες αίθουσες, ενώ στις μεγαλύτερες κάνουν συνδιδασκαλία παραπάνω από μια ομάδες. Από την άλλη, ο κατώτατος αριθμός των τριών μαθητών για τη συγκρότηση ομάδων, μπορεί να είναι απαγορευτικός αφού τα παιδιά έχουν σοβαρές και διαφορετικές αναπηρίες και ως εκ τούτου διαφορετικές επιστημονικές και παιδαγωγικές ανάγκες.

Σε τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας στις 19/11/2020, 32 Ειδικά Σχολεία, όλων των εκπαιδευτικών μονάδων, είναι σε αναστολή λόγω κορονοϊού, δεκάδες άλλα κλείσανε σε προηγούμενη φάση και επαναλειτούργησαν, ενώ αναμένουμε την εξέλιξη της έξαρσης της πανδημίας για το σύνολο των Ειδικών Σχολείων. Σε αυτές τις συνθήκες το Υπουργείο αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία και είναι απολύτως εγκληματικό να μην παίρνει απολύτως κανένα ενισχυτικό μέτρο.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά αυτά εξαιτίας των αναπηριών δεν πρέπει να σταματούν τη διεπιστημονική παρέμβαση γιατί πολύ εύκολα μπορούν να απολέσουν ό,τι με πολλή προσπάθεια έχουν κατακτήσει. Όμως, εξίσου σοβαρό είναι το γεγονός ότι η υγεία της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών των παιδιών είναι επιβαρυμένη, άρα η έκθεσή τους σε κίνδυνο μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε: Να είναι συνεχής η ιατρική παρακολούθηση, οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι με μαζικά τεστ από το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό, η ιατρική φροντίδα σε περίπτωση ζητημάτων υγείας σε άμεση σχέση και σύνδεση με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, βοηθητικό, καθαριότητας, για να μειωθεί η αναλογία παιδιών και να αξιοποιηθούν διαθέσιμες αίθουσες για την αραίωση του πληθυσμού.

Τα παιδιά με σοβαρά νοσήματα που είναι στο σπίτι τους να υποστηριχτούν διεπιστημονικά, με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να αυξηθούν τα δρομολόγια για να μειωθούν οι μαθητές, με απολύμανση των χώρων πριν και μετά τη μεταφορά των παιδιών, τεστ σε συνοδούς και οδηγούς, οχήματα αποκλειστικής χρήσης για τα σχολεία.