Όπως όλα δείχνουν, . Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται επί τάπητος η καθιέρωση για την επιλογή εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει ότι τη διαδικασία -με συμμετοχή 150.000 εκπαιδευτικών- κατά τα πρότυπα της προκήρυξης 2Γ/2022.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα περιλαμβάνει:

Γραπτές εξετάσεις με βαθμολογική βάση
Όσοι περνούν τη βάση θα εντάσσονται σε πίνακα κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας. Αυτοί θα είναι οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού
Οι θέσεις που κάθε φορά θα καλύπτονται θα αφορούν αποκλειστικά τους επιτυχόντες
Διενέργεια γραπτού διαγωνισμού κάθε δύο χρόνια
Καθιέρωση προσαυξήσεων, όπως συμβαίνει και στη 2Γ/2022
Οι προσαυξήσεις στο γραπτό διαγωνισμό των καθηγητών θα αφορούν: μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία, παιδαγωγική κατάρτιση, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, κοινωνικά κριτήρια. Καθένα από αυτά τα κριτήρια θα δίνει συγκεκριμένο αριθμό μορίων που θα προστίθενται στις μονάδες της γραπτής εξέτασης

Προκήρυξη μονίμων εκπαιδευτικών: Ποιους ωφελεί το νέο σύστημα επιλογής

Το νέο σύστημα επιλογής με προκήρυξη γραπτού διαγωνισμού βοηθά, κυρίως, τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς μικρότερων ηλικιών.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο βαθμός της γραπτής εξέτασης θα είναι κυρίαρχος με μειωμένη την αξία της προϋπηρεσίας.

Σημειώστε ότι για την προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού του Δημοσίου τα μόρια της προϋπηρεσίας μειώθηκαν από 588 σε μόλις 5.

Προκήρυξη μονίμων εκπαιδευτικών: Πότε ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει στο υπ. Παιδείας, η νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή της πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών θα εκδηλωθεί στις αρχές του 2024.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν εντός του 2024 και οι μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία με το νέο τρόπο θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Σημαντικό: Με το σύστημα των γραπτών εξετάσεων θα γίνεται και η επιλογή των αναπληρωτών στα σχολεία.