Η διαδημοτική δράση «Σχολικός Πειραι-Αθλητισμός 2018» στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από δεκάδες δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης.

Ο «Σχολικός Πειραι-Αθλητισμός» αφορά ένα σύνολο εκπαιδευτικών-αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που εμπλέκουν όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, εκπαιδευτικούς, διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά, φορείς, γονείς).

 

Διοργανώνεται για δεύτερη φορά από την οργανωτική επιτροπή σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων Πειραιά (Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Πειραιά) και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά με την υποστήριξη της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, της πριφερειακής ενότητας Πειραιά και των δήμων Πειραιά, Νικαίας-Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος.

 

Τη φετινή σχολική χρονιά η κεντρική εκδήλωση για τα δημοτικά θα πραγματοποιηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Πειραιά στα Βοτσαλάκια από 14 έως 18 Μαΐου και η κεντρική εκδήλωση για τα γυμνάσια στο δημοτικό γυμναστήριο «ΠΛΑΤΩΝ» του δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη από 23 έως 26 Απριλίου.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, σε δήλωσή του τόνισε πως η διοργάνωση του «Πειραι-Αθλητισμού» μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός. «Το ‘ευ αγωνίζεσθαι’, τα ιδεώδη του αγνού αθλητισμού και η άμιλλα, εάν καταφέρουμε να γίνουν βιωματική συνείδηση στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Γαβρίλης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη, ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάδειξη και άλλων πλευρών του υγιούς αθλητισμού, όπως η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από θρησκεία και φυλή. «Ο αθλητισμός είναι το καλύτερο όπλο για να αποβάλουμε από την κοινωνία ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Αυτό το μήνυμα, με μεγάλη χαρά είδαμε να προωθείται από την εκπαιδευτική κοινότητα στον 1ο Σχολικό Πειραι-Αθλητισμό, που διοργανώθηκε πέρυσι και είχε σειρά εκδηλώσεων με προσφυγόπουλα από τη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, άτομα με ειδικές δεξιότητες», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, στον χαιρετισμό της τόνισε πως σκοπός της δράσης είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον αθλητισμό μέσα από μια σειρά δωρεάν δραστηριοτήτων μέσα από το σχολικό περιβάλλον. «Στις δράσεις αυτές, είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετέχουν και μαθητές από τα ειδικά σχολεία του Πειραιά, αλλά και παιδιά από τις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων. Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία στο σύνολό της, την οποία ο δήμος Πειραιά στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, έτσι ώστε κάθε χρόνο να ενισχύεται και να επεκτείνεται», ανέφερε η κα Αντωνάκου.

 

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, σε δήλωσή του επισημαίνει πως τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός, εκτός από τα σωματικά οφέλη που προσφέρει, συνεισφέρει ουσιαστικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών από την πρώτη κιόλας σχολική ηλικία.

 

«Σ’ ένα πλαίσιο κοινής προσπάθειας και συλλογικότητας, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με τη διαφορετικότητα και να αναπτύξουν το αίσθημα του σεβασμού ως προς αυτήν. Ως δημοτική αρχή θα στηρίζουμε δράσεις που προάγουν την ομαδικότητα και μαθαίνουν στα παιδιά να γίνονται μέρος ενός συνόλου που υπηρετεί το «ευ αγωνίζεσθαι», εξηγεί ο κ. Ιωακειμίδης.

 

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Νίκος Μουμούρης, στον χαιρετισμό του μίλησε για τη «μεγάλη γιορτή σχολικού αθλητισμού» στον Πειραιά, η οποία προάγει το πνεύμα του αγνού αθλητισμού, την άμιλλα και τη βιωματική συνείδηση. «Ο αθλητισμός είναι το καλύτερο όπλο για να αποβάλουμε τη βία, όχι μόνο από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και από όλες τις διαστάσεις της κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ζωής των μαθητών», τόνισε ο κ. Μουμούρης.

 

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Λεωνίδας Νίκας, από τη μεριά του υπογράμμισε πως ο “Πειραι-αθλητισμός” είναι μία εξωστρεφής δραστηριότητα με σύγχρονη παιδαγωγική χροιά, που αναδεικνύει τη χαρά του αθλητισμού και του έργου που επιτελείται στα σχολεία. «Ο μαθητής όχι μόνο παρακολουθεί-γνωρίζει τα αθλήματα, αλλά συμμετέχει ενεργά και παρουσιάζει μέρος της εκπαίδευσής τους από το σχολείο του. Είναι, τέλος, μία δραστηριότητα που την έχουν αγκαλιάσει τα σχολεία και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», ανέφερε ο κ. Νίκας.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Μαρία Λαμπρίδου και ο αντιδήμαρχος Νικαίας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιάννης Μπακατσέλος.

 

Την επιμέλεια της δράσης «Σχολικός Πειραι-Αθλητισμός 2018», καθώς και την παρουσίαση του προγράμματος είχαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής: Ηρακλής Κέλλης και Μαρία Παπαδοπούλου.

 

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο “Σχολικός ΠειραιΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2018”, περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:

 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Κεντρική δράση:

Πειραιάς, Αθλητικές εγκαταστάσεις Ο.Π.Α.Ν, παραλία Βοτσαλάκια

14 – 18 Μαΐου 2018

Συμμετοχή 11. 000 μαθητών/τριών δημοτικών σχολείων

Στην κεντρική εκδήλωση για τα δημοτικά σχολεία συμμετέχουν 96 δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας πειραιά με 11.000 μαθητές/τριες. Περιλαμβάνουν 11 κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες:

κολύμβηση, kids’ athletics, πυγμαχία, ποδόσφαιρο, μπιτς βόλεϊ, τοξοβολία, δημιουργικά παιχνίδια, αντιπτέριση (ππάντμιντον), καλαθοσφαίριση (3Χ3 μπάσκετ), σκάκι και κυκλοφοριακή αγωγή.

 

‘Αλλες δράσεις που έγιναν ή έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του «Σχολικού ΠειραιΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2018» για μαθητές δημοτικών:

Χειροσφαίριση: Κερατσίνι 18/10/2017, Σαλαμίνα 4/11/2017, Νίκαια 28/03/2018. Συμμετοχή 1.300 μαθητών/τριών

Ρυθμική γυμναστική (κορίτσια) – ρυθμικά παιχνίδια (αγόρια), kids’ athletics: Πέραμα 10 και 11/05/2018. Συμμετοχή 1.200 μαθητών/τριών

 

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Κεντρική δράση:

Νίκαια, Δημοτικό Γυμναστήριο «ΠΛΑΤΩΝ»

23 – 26 Απριλίου 2018

Συμμετοχή 5. 000 μαθητών/τριών

Στην κεντρική εκδήλωση για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμμετέχουν 56 γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με 5.000 μαθητές/τριες.

Περιλαμβάνει 11 κινητικές – αθλητικές δραστηριότητες:

πυγμαχία, αντιπτέριση (μπάντμιντον), καλαθοσφαίριση, παραδοσιακοί χοροί, γυμναστική για όλους, χειροσφαίριση (χάντμπολ), επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ), τζούντο, ξιφασκία, τοξοβολία και υδατοσφαίριση (Water Polo) – δραστηριότητες νερού.

 

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δημοτικού γυμναστηρίου «ΠΛΑΤΩΝ» του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, στο πλαίσιο του «Σχολικού Πειραι-Αθλητισμού 2018», θα διεξαχθεί η πρώτη Διεθνής συνάντηση μαθητών – αθλητών (Κίνα, Βραζιλία, Βουλγαρία, Ρωσία, Σλοβακία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Αφγανιστάν, Γεωργία, Σερβία, Πολωνία, Special Olympics Ιταλία, Special Olympics Αγγλία, Ελλάς) με τους συμμετέχοντες μαθητές – αθλητές του Πειραιά. Οι συγκεκριμένες σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους συντελεστές, θα αποτελέσουν το μέσο γνωριμίας και ώσμωσης μεταξύ των μαθητών – αθλητών, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, θρησκεία, χρώμα, αρτιμέλεια, οικονομικό στάτους.

 

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής δράσεις στο πλαίσιο του «Σχολικού Πειραι-Αθλητισμού 2018» με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων:

Ποδόσφαιρο: Νίκαια 11, 15, 18/12/2017. Συμμετοχή 1.100 μαθητών/τριών

Καλαθοσφαίριση: Πειραιάς, 20/2/2018 – 2/3/2018. Συμμετοχή 350 μαθητών/τριών

Πετοσφαίριση: Πειραιάς, 20/2/2018 – 2/3/2018. Συμμετοχή 300 μαθητών/τριών

 

Οι κινητικές, αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του “Σχολικός Πειραι-Αθλητισμός 2018” ολοκληρώνονται στις 02/06/2018 στο δημοτικό θέατρο Λιπασμάτων, δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με τη μουσικοχορευτική παράσταση της ομάδας παραδοσιακών χορών, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά.