: H σταδιακή άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον τρία στάδια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο, στη συνέχεια θα επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου στα και στα μέσα Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και η εστίαση.

: Τα σενάρια

Ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία των και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο Σύστημα Υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Σταϊκούρας: Τη μεθεπόμενη εβδομάδα να αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.


Θα ακολουθήσει το και στη συνέχεια η εστίαση

Από την πλευρά της κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενη στο τόνισε πως εντός του μήνα θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, εφόσον ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα εκκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα στα

Η επαναλειτουργία των σχολείων θέτει σε εγρήγορση το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τη σειρά του καλείται να μετρήσει τις απώλειες και τον χαμένο χρόνο από τη διδασκαλία, ώστε να λάβει αποφάσεις για την αλλά και για το αν υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής .

Ήδη, η πολιτική ηγεσία ζητάει ανά διαστήματα από τα σχολεία να καταγράψουν την πορεία της ύλης μέσω της τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, όπως αποκλειστικά παρουσιάζει το iPaidia.gr αναμένονται και οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης. Βέβαια, για όλα τα παραπάνω θα υπάρχει καθαρή εικόνα εφόσον οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Κι ενώ η κοινωνική πίεση ιδίως για τους μικρούς μαθητές που μένουν μέσα στο σπίτι είναι μεγάλη και επηρεάζει και την εργασία των γονέων, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν εστιάζουν τόσο στο άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, καθώς σε αυτές τις βαθμίδες υπάρχει περισσότερος χρόνος να δοθεί για παράταση του έτους.

Όπως και πέρσι που δόθηκε σχεδόν όλος ο Ιούνιος για διενέργεια μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και η κυβέρνηση προβληματίζονται κυρίως για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου λόγω των Πανελλαδικών δεν μπορούν να δώσουν παρά λίγες εβδομάδες παράτασης έτους.

Οι δεν μπορούν να διεξαχθούν πολύ αργότερα από τους για τα μέσα Ιουνίου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αυτόματα ο διαθέσιμος χρόνος σε όλη την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και να κρίνεται αβέβαιο κατά πόσο τα σχολεία θα μπορέσουν να καλύψουν ικανοποιητικό μέρος της διδακτέας ύλης ώστε να εξεταστούν οι μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις και στην Τράπεζα Θεμάτων, που φέτος θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στην Α’ Λυκείου.

Τα σενάρια για το άνοιγμα τις

Παράλληλα η κυρία Πελώνη έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστιάσης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα τεθούν αυστηρότατοι κανόνες. Θα προβλέπεται οι εργαζόμενοι να κάνουν τακτικά τεστ για τον κορωνοϊό. Επιπλέον τα καταστήματα της εστίασης θα σερβίρουν τους πελάτες αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους και θα με τον περιορισμό των 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Βατόπουλος: Πιθανό άνοιγμα εστίασης τον Απρίλιο

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και η σκυτάλη θα περάσει στον τουρισμό

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης πριν από Πάσχα (2 Μαΐου) και στη συνέχεια τη σκυτάλη στο άνοιγμα θα πάρει ο τουρισμός. Τελευταία αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως για άνοιγμα τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.