Όταν το 2000 οι ερευνητές άρχιζαν να εξετάζουν ενδελεχώς μία εγκυκλοπαίδεια στην οποία καταγράφηκαν όλα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί και τα γκέτο του Ολοκαυτώματος, νόμιζαν ότι θα βρουν περίπου 5.000 στρατόπεδα εργασίας, στρατόπεδα αιχμαλώτων, στρατιωτικούς οίκους ανοχής και στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία υπήρχαν κατά τη ναζιστική περίοδο.
Σύμφωνα ωστόσο με τους The Times of Israel περισσότερα από 42.500 στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.
Η μελέτη αυτή, ήταν πρωτοβουλία του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, η οποία στόχευε να τεκμηριώσει πλήρως τους χώρους των ναζιστικών διώξεων. Για να φθάσει τα στα συγκεκριμένα ευρήματα, η εν λόγω έρευνα έλαβε υπόψιν πολλές μαρτυρίες και κυβερνητικά έγγραφα. Πολλές φορές, η έρευνα συμπεριέλαβα τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από την εκάστοτε τοποθεσία που βρίσκονταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το Atlasobscura αναφέρει πως οι αρχικές μελέτες έγιναν κατά έναν πιο συντηρητικό και παραδοσιακό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές σε τοποθεσίες που υπήρχαν στο ίδιο σημείο περισσότερα από ένα στρατόπεδα, τα τελευταία καταμετρήθηκαν ως ένα και όχι το καθένα ξεχωριστά. Επιπλέον, σε τοποθεσίες με υπόγεια στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν έγινε εξίσου ακριβής καταγραφή.
Ο αριθμός των στρατοπέδων συγκέντρωσης άρχισε αργότερα να αυξάνεται από τις μαρτυρίες απογόνων του Ολοκαυτώματος ή ακόμη και από επιζώντες και απογόνους των Γερμανών που συμμετείχαν στο ναζιστικό καθεστώς. Μέχρι το 2001, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι είχαν ανακαλυφθεί περισσότερα από 10.000 τοποθεσίες με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι σήμερα.
http://www.huffingtonpost.gr/