ΑΔΙΠ: «Πρεμιέρα» για την ενισχυμένη ανεξάρτητη Αρχή που θα αξιολογεί τα ΑΕΙ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/11/2019 - 12:35 | Author: Newsroom Ipaidia

Σχέδιο Νόμου για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) αναμένεται να φέρει η υπουργός Παιδείας προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος του είναι να ενδυναμωθεί η και να γίνει βασικός εταίρος διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, «αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν» όπως λένε στο υπουργείο.

«Η ΑΔΙΠ αποτελεί βασικό εργαλείο για την αναβάθμιση των και τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Θα ανασύρουμε την ΑΔΙΠ από την υποβάθμιση στην οποία την είχε καταδικάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα αναδείξουμε τον ρόλο της ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης», επισημαίνει με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα .

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το Σχέδιο Νόμου η «εμπλουτισμένη» ΑΔΙΠ θα είναι ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των διδασκόντων και των ιδρυμάτων.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr

Η νέου τύπου ΑΔΙΠ θα αξιολογήσει και τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές πρακτικές .Ο ρόλος της ΑΔΙΠ αναμένεται καθοριστικός για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Όπως έχει πει ο υφυπουργός, η διαδικασία αξιολόγησης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα με το νομοσχέδιο αναβάθμισης της ΑΔΙΠ γιατί έχει και ρόλο εισηγητή στον σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Σε ό,τι αφορά στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 38 ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν προεκλογικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Παιδείας είπε οτι «ακόμα και για τα 38 τμήματα των ΤΕΙ των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποια από τα τμήματα αυτά να λειτουργήσουν κανονικά εφόσον υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις» και τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβόμαστε την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και να έχουμε μακροχρόνιο σχεδιασμό για την εκπαίδευση».

Νίκη Κεραμέως: Εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολικά προγράμματα σπουδών για τις εξαρτήσεις

Loading...
  • ideascentral

    europalso