Παιδικοί φόβοι και τρόποι αντιμετώπισης

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 🕔12/03/2015 - 10:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Τα μικρά παιδιά συνήθως φοβούνται κάτι που αντιλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλειά τους, όπως οι δυνατοί θόρυβοι και τα σκυλιά…

Οι φόβοι τους συνήθως ξεθωριάζουν όταν αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία αλλά τότε νέοι φόβοι αναδύονται λόγω φαντασίας.

Για παράδειγμα, τα παιδιά που φοβούνται τα τέρατα πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι δεν είναι αληθινά, υποστηρίζει η Donna Β Pincus, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και συγγραφέας του βιβλίου Growing Up Brave. Δείτε ποιοι είναι οι συχνότεροι παιδικοί φόβοι και πώς μπορείτε σταδιακά να βοηθήσετε τα παιδιά να τους ξεπεράσουν.
Βροντές

Το μπουμπουνητό της βροντής είναι ένα ήχος απρόβλεπτος που μπορεί εύκολα να τρομάξει ένα μικρό παιδί. Αν μάλιστα οι βροντές συνοδεύονται και από αστραπές οι πιθανότητες τα παιδιά να τρομάξουν είναι πολλές. Εξηγήστε στα παιδιά ότι οι καταιγίδες είναι φυσικά φαινόμενα. Πείτε «Έχουμε ηλιόλουστες μέρες και συννεφιασμένες ημέρες και μερικές φορές βρέχει δυνατά με αστραπές και βροντές. Μην ανησυχείτε όμως. Είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας.» Αν η βροντές έχουν «στήσει χορό» και τα παιδιά φοβούνται στο σπίτι εκμεταλλευτείτε τον ήχο τους και παίξτε ένα παιχνίδι. Η παιδοψυχολόγος Lawrence Cohen προτείνει να παίξετε με κουτάλες, τηγάνια και κατσαρόλες και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο. Μπορείτε επίσης κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας να πάρετε στην αγκαλιά σας το παιδί και στη συνέχεια να πλησιάσετε το παράθυρο ώστε να καταλάβει ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν είναι επικίνδυνο.
Σκυλιά

Είναι κατανοητό αν το παιδί σας τρέμει όταν το λαμπραντόρ του γείτονα κάνει πώς έρχεται προς το μέρος του. Τα σκυλιά μπορούν εύκολα να τρομάξουν τα παιδιά επειδή γαβγίζουν δυνατά, πηδάνε ψηλά και γλείφουν τα πρόσωπα. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι είναι απλώς φιλικά και πώς έτσι εκφράζουν τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους προς τον ιδιοκτήτη. Αν συναντήσετε κάποιο σκυλάκι ενώ κάνετε βόλτα με το παιδάκι σας ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν είναι φιλικό και μη διστάσετε να το χαϊδέψετε μαζί με το παιδί σας. Αφήστε το να μυρίσει το χέρι σας και παίξτε μαζί του. Να είστε υπομονετικοί – μπορεί να πάρει λίγο χρόνο αλλά το τέλος το παιδί θα νιώσει άνετα.
Μπάνιο

Πολλά μικρά παιδιά φοβούνται την μπανιέρα, επειδή ανησυχούν για την αναρρόφηση κάτω από τον αγωγό, όπως το νερό αδειάζει. Για να ξεπεράσει το παιδάκι σας αυτόν τον φόβο γεμίστε την μπανιέρα με πολύ λίγο νερό και αφήστε το παιδί σας να γονατίσει και να παίξει με το νερό για λίγο. Εξηγήστε του πώς δεν χωράει κάτω από τον αγωγό και πώς δεν κινδυνεύει από τίποτα. Στη συνέχεια προσθέστε περισσότερο νερό στην μπανιέρα. Αν φοβάται το τσούξιμο από το σαμπουάν φροντίστε να καλύπτετε τα ματάκια του με το χέρι σας όταν ξεπλένετε τα μαλλάκια του. Οι φυσαλίδες, τα παιχνίδια και τα αδιάβροχα βιβλία είναι ότι πρέπει για να κάνετε την διαδικασία του μπάνιου που διασκεδαστική.
Μασκαρεμένους χαρακτήρες

Μπορεί να περιμένατε το παιδί σας να ενθουσιαζόταν στην θέα του Donald Duck ή του Μίκυ και να σας παραξενεύει το γεγονός ότι εκείνο φρικάρει με αυτά, αυτό όμως είναι κάτι φυσιολογικό δεδομένου ότι οι αναλογίες των χαρακτηριστικών τους και τα μέρη του σώματος τείνουν να είναι ακραία. Οι εκφράσεις στο πρόσωπο ενός χαρακτήρα δεν αλλάζουν και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ένα μικρό παιδί. Για να το βοηθήσετε να καταλάβει τι κοστούμια είναι, κρατήστε μια μάσκα μπροστά από το πρόσωπό σας και στη συνέχεια αφαιρέστε την και δείξτε του ότι η μαμά είναι ακόμα εκεί. Αφήστε το να την βάλει σε περίπτωση που του αρέσει κι έτσι θα αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου. Αν πάτε σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας ή σε πάρτι με μια μασκότ, ρωτήστε το παιδί αν θέλει να πει ένα "γεια" στον ήρωα. Αν δεν είναι έτοιμο, περιμένετε μέχρι την επόμενη φορά.
Πλάσματα της Νύχτας

Μην εκπλαγείτε αν το παιδάκι σας αντιστέκεται ξαφνικά στον ύπνο γιατί φοβάται μόνο του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το απόλυτο σκοτάδι ή το ημίφως κάνει τα λούτρινα ζωάκια ή και τις κουβέρτες πιο τρομακτικές. Φροντίστε λοιπόν να τηρείτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που να περιλαμβάνει χάδια, ανάγνωση παραμυθιών, τραγούδια που θα βοηθήσουν το παιδί να χαλαρώσει λίγο πριν κοιμηθεί.

newsbeast.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral