Τα ω-3 λιπαρά οξέα ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

ΥΓΕΙΑ 🕔10/04/2015 - 08:17 | Author: Newsroom Ipaidia
Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδεχομένως να εξουδετερώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Και τα έξι συμπληρώματα ιχθυελαίου που έλεγξαν οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, στο Άμστερνταμ, περιείχαν ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ που έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, σε ζωικά πειράματα.

Ο Δρ Έμιλ Βοεστ και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα ω-3 λιπαρά οξέα καταναλώνονται από το ένα πέμπτο των καρκινοπαθών στις ΗΠΑ, συνήθως μέσω συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.

Και παλαιότερα είχε διαπιστωθεί ότι ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα δύο συγκεκριμένων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε πειραματόζωα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα δίνουν τη δυνατότητα στα καρκινικά κύτταρα να αυτό-αποκατασταθούν ταχύτερα μετά τη χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές έψαξαν για τα επίμαχα λιπαρά οξέα σε έξι συμπληρώματα ιχθυελαίου, με το 16:4(n-3) να είναι πανταχού παρόν και το δεύτερο απόν.

Επίσης, μίλησαν με 400 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αντικαρκινική θεραπεία τον Νοέμβριο του 2011. Εκ των 118 ατόμων που απάντησαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο, το 35% ανέφερε χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και το 11% δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει ω-3 λιπαρά οξέα.

Στο επόμενο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 30 εθελοντές χωρίς καρκίνο να πάρουν 10 ή 50 mL, από τρία ιχθυέλαια. Τα επίπεδα του 16:4(n-3) κορυφώθηκαν στο αίμα περίπου 4 ώρες μετά την λήψη των 10 mL και επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα περίπου οκτώ ώρες μετά. Αντιθέτως, στα άτομα που είχαν πάρει την δόση των 50 mL τα επίπεδα των λιπαρών οξέων παρέμειναν υψηλά και αρκετές ώρες.

Περαιτέρω, όταν 20 εθελοντές έφαγαν σκουμπρί ή ρέγκα, τα επίπεδα του 16:4(n-3) ανέβηκαν. Ενώ όταν έφαγαν σολομό ή τόνο δεν παρατηρήθηκε ίδια επίδραση.

Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των συμπληρωμάτωνω-3, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να αποφεύγουν το ιχθυέλαιο, την ημέρα πριν και μετά την θεραπεία τους.

Loading...


  • europalso   ideascentral