Πώς είναι να ζει κάποιος με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

ΥΓΕΙΑ 🕔06/02/2020 - 14:19 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Είναι σαν να σκαρφαλώνει σε ένα βουνό…σαν κάτι να σε σπρώχνει προς τα πίσω συνέχεια».

«Θα περιέγραφα την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση σαν να είσαι σε ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να τρέξει με περισσότερα από 10 χλμ/ώρα».
Έτσι περιγράφουν ασθενείς την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ).

Η διάγνωση της ΠΑΥ είναι ίσως δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα, από σοκ και δυσπιστία έως θυμό ή λύπη. Ωστόσο, είναι ίσως και “ ανακουφιστικό” για τον ασθενή, διότι η κατάσταση έχει πλέον ένα όνομα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βέλτιστη θεραπεία.

Τι είναι Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα πρώτα συμπτώματα συχνά παρατηρούνται κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι το ανέβασμα σε μια σκάλα, το τρέξιμο, περπάτημα σε ανηφόρα ή απλά η μεταφορά μιας τσάντας. Οι απλές καθημερινές εργασίες, που θεωρούμε δεδομένες, μπορεί να είναι εξίσου δύσκολες με την αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ.
Καθώς η ΠΑΥ εξελίσσεται, αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.
Υπάρχουν πολλοί τύποι ΠΑΥ. Συχνά είναι ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι δεν συνδέεται με κάποια άλλη κατάσταση. Σπανίως μπορεί να είναι κληρονομική.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΠΑΥ μπορεί να σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή η νόσος του συνδετικού ιστού. Ορισμένα από τα αίτια είναι γνωστά, ενώ άλλα δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΠΑΥ να κατανοήσουν ποιον τύπο ΠΑΥ έχουν. Ανεξάρτητα από τον τύπο ΠΑΥ που έχουν, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες.

Ενα ψηφιακό ταξίδι ενημέρωσης
Η Actelion, εταιρεία του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ ,αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή.
Για αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα, καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια, αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Ένας πρώτος οδηγός για τους ασθενείς, φροντιστές, τις οικογένειές τους και φίλους τους είναι το PH HUMAN ebook , ένα ψηφιακό ταξίδι ,όπου μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη νόσο, να κατανοήσουν καλύτερα την ΠΑΥ, το πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους ,αλλά και το πώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον τους.
Στα περιεχόμενα του PH HUMAN ebook περιλαμβάνονται επίσης πρακτικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με ΠΑΥ να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. • Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2020 2021: Κάντε τις αιτήσεις εδώ

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020

  • ideascentral

   europalso