Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή πίεση και κοιμούνται για λιγότερες από πέντε ώρες ή για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη μελέτησε τις συνήθειες ύπνου 200.000 ανθρώπων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με υψηλή πίεση που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες έχουν 83% πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, συγκριτικά με όσα κοιμούνται κανονικά, δηλ. 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Το αντίστοιχο ποσοστό δε για τους ανθρώπους που κοιμούνται παραπάνω ώρες από το κανονικό, είναι 83%.

Ο Δρ. Oluwaseun Akinseye και η ομάδα του παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους αυτήν την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο υπέρτασης της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης.

«Εκπλαγήκαμε πολύ με τα αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά στα άτομα που κοιμούνται λίγο, καθώς μέχρι τώρα οι περισσότερες μελέτες έδειχναν ότι η έλλειψη ύπνου δεν αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας στο CBS News.