Η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στον έρωτα και την αγάπη και ως γνωστόν, ο έρωτας είναι -εκτός των άλλων- σαφώς και ένα… ζήτημα καρδιάς.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε μια λίστα με “εντολές” που πρέπει όλοι να ακολουθούμε για να προστατεύσουμε καλύτερα την καρδιά μας απέναντι σε προβλήματα, τα οποία τουλάχιστον μπορούμε να ελέγξουμε. Γιατί, εκείνα που προκαλεί ο έρωτας, καμιά φορά, είναι αναπόφευκτα!

Δείτε τις 7 οδηγίες του CDC για την καλύτερη υγεία της καρδιάς, με αφορμή τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου:
-Χαρίστε στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ένα υγιεινό γεύμα που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά και τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και περιορίστε όσο είναι δυνατόν τα γλυκά. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας της καρδιάς.

-Σχεδιάστε να κάνετε με τον/την σύντροφό σας κάποια δραστηριότητα που ενθαρρύνει την φυσική κατάσταση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους σας, να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και διάθεσης, ενώ θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να ζήσετε περισσότερα χρόνια. Οι ενήλικες χρειάζονται 2 ώρες και 30 λεπτά δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

-Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να κόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμων ασθενειών και θανάτων στις ΗΠΑ, αποτελώντας βασικό παράγοντα κινδύνου σε 1 από κάθε 5 θανάτους.

-Θυμηθείτε: Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο μπορούν να προληφθούν. Βοηθήστε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των καρδιακών ασθενειών και συμβάλλετε στο να μάθουν όλοι το πώς να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
-Μάθετε τα πιο κοινά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Καλέστε το “166” αμέσως εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

-Προλάβετε κάθε σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο και κάθε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με τη σωστή χρήση προφυλακτικού και άλλων αντισυλληπτικών μεθόδων.
-Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει άμεσες επιπτώσεις που μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας.