Ερευνητές του MIT δημοσίευσαν μελέτη στο Nature Materialsγια ένα αυτοκόλλητο επίθεμα υδρογέλης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθει στη θεραπεία των όγκων του παχέος εντέρου μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά η πρώτη αγωγή που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, δεν αφαιρεί πάντα όλα τα καρκινικά κύτταρα με κίνδυνο υποτροπής ή μετάστασης.

Το επίθεμα προσκολλάται στη θέση του όγκου, πριν ή μετά την επέμβαση, και παρέχει μια συνδυασμένη θεραπεία με φάρμακο, ράβδους νανοτεχνολογίας που μεταφέρουν φως κλπ.

Η Natalie Artzi, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο του MIT είπε ότι αυτός ο συνδυασμός, όταν εφαρμοστεί τοπικά, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Το επίθεμα θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει τις παρενέργειες που προκαλεί η συστηματική χημειοθεραπεία.

Οι συστηματικές θεραπείες εκτός της υπερβολικής ζημιάς που προκαλούν στους υγιείς ιστούς του σώματος, ταυτόχρονα, τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικές, καθώς μόνο ένα τμήμα του φαρμάκου φθάνει στην θέση του όγκου. Η έρευνα του MIT διαπίστωσε σε ποντίκια, ότι μόνο το 0,7% των νανοσωματιδίων που χορηγήθηκαν συστηματικά έφτασαν τελικά στον όγκο-στόχο.

Το επίθεμα περιέχει νανοράβδους που όταν εκτεθούν σε υπέρυθρη ακτινοβολία, ζεσταίνονται και καταστρέφουν τον όγκο. Οι νανοράβδοι περιέχουν ένα φάρμακο χημειοθεραπείας, που απελευθερώνεται όταν το επίθεμα ζεσταίνεται. Το φάρμακο στοχεύει τον όγκο και τα γύρω κύτταρα.

Η τρίτη πτυχή του επιθέματος είναι χρυσές νανοσφαίρες που δεν ζεσταίνοντα, αλλά μεταφέρουν γονιδιακή θεραπεία στην περιοχή. Αυτό κατευνάζει ένα ογκογονίδιο – τα γονίδια που αλλάζουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.

Σύμφωνα με το MIT News, η ιδέα είναι να χρησιμοποιείται το επίθεμα με δύο τρόπους: ως μια μετα-χειρουργική θεραπεία για την εξάλειψη του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου λόγω εναπομείνανων καρκινικών κυττάρων στην περιοχή, ή ως προεγχειρητική εισαγωγική αγωγή, η οποία θα συρρικνώνει τους όγκους πριν από την αφαίρεση.

Σε μια μελέτη με ποντικούς, το 40% των περιπτώσεων όπου το επίθεμα δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την αφαίρεση του όγκου, ο καρκίνος επέστρεψε. Πλήρης ύφεση επιτεύχθηκε όταν το επίθεμα χρησιμοποιείται μετά από χειρουργική επέμβαση. “Πράγματι, ακόμη και όταν ο όγκος δεν αφαιρέθηκε, η τριπλή -συνδυαστική θεραπεία μόνο ήταν αρκετή για να τον καταστρέψει,” εξήγησε το ΜΙΤ News .

“Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι με την εφαρμογή της θεραπείας σε τοπικό επίπεδο, η πολυτροπική θεραπεία μπορεί να είναι καλύτερη από τη συστηματική θεραπεία, τουλάχιστον σε ορισμένες κλινικές καταστάσεις,” είπε ο Mauro Ferrari, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χιούστον Methodist Research Institute.

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν τα πειράματα με τη θεραπεία σε μεγαλύτερα μοντέλα, όπου ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κολονοσκόπησης όχι μόνο για τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και για εφαρμογή του επιθέματος.

“Αυτή η νέα εφαρμογή θα επιτρέψει, τουλάχιστον σε ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, την αποφυγή της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης και εκτομή του παχέος εντέρου», λέει η Artzi. «Η τοπική εφαρμογή της τριπλής θεραπείας θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και το θεραπευτικό αποτέλεσμα των ασθενών».