Η τηλεόραση μειώνει το προσδόκιμο ζωής…

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/07/2014 - 11:40 | Author: Newsroom Ipaidia

Η τηλεόραση μειώνει το προσδόκιμο ζωής, λένε οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα όσοι βλέπουν τηλεόραση από 3 ώρες και πάνω σε καθημερινή βάση, μπορεί να αντιμετωπίζουν διπλάσιο…

κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους παρακολουθούν λιγότερες ώρες, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ακόμη και οι νέοι που παρακολουθούν πολύ τηλεόραση αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ισπανοί επιστήμονες στο πλαίσιο μιας μεγάλης και μακρόχρονης επιστημονικής έρευνας μελέτησαν περίπου 13.284 άτομα με μέση ηλικία 37 ετών, το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το «Science daily». Οι ειδικοί παρακολουθήσαν τους εθελοντές κατά μέσο όρο επί 8,2 έτη και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 97 θάνατοι, οι 19 από καρδιαγγειακά αίτια, οι 46 από καρκίνο και οι 32 από άλλες αιτίες.

«Η παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα καθιστικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Miguel Martinez-Gonzalez, MD, Ph.D., MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

«Τα ευρήματά μας συμφωνούν με μια σειρά από προηγούμενες μελέτες, όπου ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση συνδέεται με τη θνησιμότητα», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τον κίνδυνο θανάτου με άλλες καθημερινές καθιστικές συνήθειες όπως τον χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση, τον χρόνο που βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και τον χρόνο που περνάμε οδηγώντας.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι διπλάσιος για εκείνους που παρακολουθούν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση, σε σχέση με όσους δεν παρακολουθούν περισσότερο από μία ώρα.

Από την άλλη, δεν προέκυψε κάποια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά σε έναν υπολογιστή ή στον χρόνο οδήγησης και στον κίνδυνο πρόωρου
θανάτου.

«Οι ενήλικοι καλά θα ήταν καλό να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά, να αποφεύγουν τις καθιστικές περιόδους και να περιορίσουν το χρόνο που βλέπουν τηλεόραση το πολύ σε δύο ώρες ημερησίως», επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα συγκεκριμένα ευρήματα. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

pathfinder.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral