Τι έχουν απογίνει τα χρήματα του επιδοτούμενου από την Ε.Ε προγράμματος; Γιατί δεν πληρώνονται εδώ και έξι μήνες οι εργαζόμενοι κύριε Υπουργέ και γιατί τους κάνετε μπαλάκι από Υπουργείο σε Υπουργείο εμπαίζοντας τους;

Ήταν Νοέμβρης του 2013 όταν οι περίπου 12.000 επαγγελματίες στον χώρο της κατασκευής ένιωθαν ακόμα ανακούφιση με την ύπαρξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που τους έδωσε ξανά δουλειά, αφού ο τομέας της οικοδομής ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν με την κρίση. Από το κατώφλι της ανεργίας, στην ελπίδα για ένα τίμιο εισόδημα στο οποίο στήριξαν τα όνειρά τους. Τα όνειρα που δυστυχώς μετατράπηκαν σε εφιάλτες αφού πολλοί μηχανικοί έχουν να δουν χρήματα στον λογαριασμό τους από τον Ιανουάριο του 2014.

Το πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) θα επιδοτούσε σε ποσοστά από 15 έως και 70 % εργασίες ενεργειακής βελτίωσης κτιρίων και κατοικιών.

Στο πρόγραμμα το οποίο είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κινούσε μια αγορά περίπου 12.000 επαγγελματιών στις κατασκευές (από μηχανικούς έως τεχνικά συνεργεία και προμηθευτές υλικών).

Ύστερα από διεθνή, ανοιχτό διαγωνισμό, επελέγησαν τέσσερις τράπεζες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Ο λόγος για την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank Ergasias, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. O «πράσινος» κουμπαράς του προγράμματος αναφερόταν ότι θα ενισχυθεί με 241 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ οι τράπεζες σύμφωνα πάντα με επίσημες ανακοινώσεις θα χρηματοδοτούσαν με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2014 όπως καταγγέλλει και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων σε έγγραφο που απέστειλαν στον Βουλευτή της ΝΔ του Ν. Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, (σ.σ είχε κατατεθεί ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό) υπάρχουν μεγάλες πλέον καθυστερήσεις στις πληρωμές με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν και την εφορία για τα τιμολόγια που έκοψαν κατά την διάρκεια του έτους.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, ο κ. Γιάννης Μανιάτης στις 11.3.14 απάντησε πως οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε γραφειοκρατικά προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων ενώ έχει αρχίσει ήδη το ξεμπλοκάρισμα στην διαδικασία των πληρωμών. tromaktiko

Σήμερα οι μηχανικοί καταγγέλλουν στο tromaktiko όχι μόνο ότι δεν έχουν κατατεθεί τα χρήματα, όχι μόνο ότι καλούνται να πληρώσουν την εφορία, αλλά και το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ τους εμπαίζει κάνοντάς τους μπαλάκι και στέλνοντάς τους να βρουν απαντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Από το Υπουργείο οικονομικών τους στέλνουν στο ΕΤΕΑΝ ΑΕ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) στο οποίο οι υπάλληλοι που απαντούν στα τηλέφωνα ανανεώνουν με τους μηχανικούς το «ραντεβού» σε 15 μέρες, εδώ και 6 περίπου μήνες!

Το πρόγραμμα που θα άλλαζε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων οικογενειών κινδυνεύει να γίνει θηλεία στο λαιμό αυτών των ανθρώπων, λόγω… γραφειοκρατίας λένε από το Υπουργείο, λόγω ανικανότητας και αδιαφορίας λένε οι μηχανικοί. «Πήγαν να μας βοηθήσουν ή να μας κλείσουν; Μας κατέστρεψαν», ομολογούν οι κατασκευαστές, στο tromaktiko! «Η κυβέρνηση έταζε πως το πρόβλημα θα λυθεί την προεκλογική περίοδο, όμως τίποτα δεν λύθηκε, ούτε τότε ούτε τώρα. Μας κοροϊδεύουν και μας εμπαίζουν».

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» συνεχίζεται, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάστηκαν πυρετωδώς για τη διαπραγμάτευση, που έγινε μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για επέκταση του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων. Εξαντλήσεως για ποιους όμως; Γιατί όσοι εργάστηκαν και χρεώθηκαν… προς το παρών βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς άδειους!

Πληροφοριακά και για όσους ενδιαφέρονται το τηλέφωνο αρωγής για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» από τον Φεβρουάριο έχει αλλάξει και είναι πλέον το : 210-6241840 – Ταράξτε τους στα τηλέφωνα!

Αναμένουμε απαντήσεις από το Υπουργείο. Επίσημες απαντήσεις τις οποίες απαιτούν οι χιλιάδες Έλληνες που τους εμπιστεύτηκαν! Το θέμα θα συνεχιστεί…