1. «Είμαι θύμα»
  Δεν είσαι θύμα. Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους ή τις συνθήκες για τα προβλήματά σου. Ακριβώς επειδή δεν σου αρέσει εκεί που βρίσκεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις την ευθύνη για να αλλάξεις προς το καλύτερο. Η νοοτροπία αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο για την επιτυχία.
 2. «Μπορώ να αλλάξω τους άλλους»
  Δεν μπορείς. Αν οι άλλοι δεν θέλουν να αλλάξουν ή δεν ξέρουν πώς, όλες οι προσπάθειές σου θα πάνε χαμένες. Σταμάτα να ανησυχείς για τους άλλους. Αν δεν σου αρέσουν οι άλλοι τότε μην κάνεις παρέα μαζί τους. Αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να τους αλλάξεις.
 3. «Ο απέναντι είναι πιο ευτυχισμένος»
  Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι οι άλλοι έχουν καλύτερη, πιο ευτυχισμένη, πιο πλούσια, πιο ήρεμη ζωή. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τα προβλήματα που βιώνεις ο καθένας γι” αυτό σταμάτα να υποφέρεις και να μεμψιμοιρείς. Ασχολήσου με τη δική σου ζωή.
 4. «Θα βρω κάποιον για να νιώσω πλήρης»
  Αν δεν νιώθεις ήδη πλήρης, το να έχεις στη ζωή σου ένα σύντροφο δεν θα σε βοηθήσει να ολοκληρωθείς. Θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου, με ή χωρίς κάποιον άλλο στη ζωή σου.
 5. «Πρέπει να αποδείξω ότι έχω πάντα δίκιο»
  Τι νόημα έχει να προσπαθείς συνέχεια να το αποδείξεις; Είναι επειδή δεν θες να αισθάνεσαι χαζός, αδύναμος, ευάλωτος. Αλλά ίσως είναι καλύτερα κάποιες φορές να παραδέχεσαι ότι έχεις άδικο.
 6. «Τι πιστεύουν οι άλλοι για μένα;»
  Τι σε νοιάζει; Νομίζεις ότι όλοι ασχολούνται με σένα; Πίστεψέ μας, κανένας δεν σε κρίνει πιο σκληρά από τον ίδιο σου τον εαυτό. Και αν κάποιος σε κρίνει είναι δικό του πρόβλημα.
 7. «Νιώθω αβέβαιος/α για το μέλλον»
  Σταμάτα να ασχολείσαι με όσα δεν μπορείς να προβλέψεις ή να ελέγξεις. Ζήσε για το τώρα και προγραμμάτισε τα επόμενα βήματά σου προσεκτικά, αλλά χωρίς πανικούς και εμμονές.
 8. «Το παρελθόν μου θα καθορίσει το μέλλον μου»
  Αν προέρχεσαι από φτωχή οικογένεια ή έχεις κάνει λάθη στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βελτιώσεις το μέλλον.