Σήμερα αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ακολουθήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις.

Πρώτη φορά 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν , καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από το σύστημα.

Ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας, έδωσε διευκρινίσεις για την υποβολή των επικεντρώνοντας στις αλλαγές που έρχονται φέτος.

«Η μόνη αλλαγή είναι ότι όταν είναι προσυμπληρωμένη η δήλωση όπως ήταν και πέρσι αν έχει μόνο εισόδημα από μισθό ή από σύνταξη τότε η ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα μπορεί κάνει και αποστολή της δήλωσης αν δεν το έχεις κάνει εσύ. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό γιατί μπορεί κάποιος να ξεχαστεί», αναφέρει στο Newsbomb ο Γιάννης Χατζησαλάτας.

Και προσθέτει: «Επειδή πλέον η φορολόγηση γίνεται μέσω τεκμαρτού έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις αμφισβήτηση και να πας στην διαδικασία ελέγχου.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να διεκπεραιωθεί ο έλεγχος που μπορεί να κάνει και ένα χρόνο και εσύ θα πρέπει να πληρώνεις κανονικά τις δόσεις που έχουν βγει βάση τεκμαρτού εισοδήματος και αν δικαιωθεί θα υπάρχει συμψηφισμός ή επιστροφή».

Επίσης ο κ. Χατζησαλάτας συμβούλεψε:

«Οι πολίτες θα πρέπει φέτος οπωσδήποτε να ρίξουν μια ματιά στα προσυμπληρωμένα κομμάτια. Πέραν του μισθού και της σύνταξης που δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς σε όλα τα άλλα μπορούμε. Αν έχουμε εισοδήματα από ενοίκια και δεν τα έχουμε πληρωθεί θα πρέπει να κάνουμε αγωγή εξώσεως ή διαταγή πληρωμής ούτως ώστε να μην φορολογηθούμε. Προσοχή στην φιλοξενία θα πρέπει να δηλώνεται και από τα δύο μέρη».

Τι πρέπει να ξέρετε για τις φορολογικές δηλώσεις

Προθεσμία υποβολής: Έως 30/6
Δεδομένη παράταση: Έως 31/7
Αυτόματη υποβολή δήλωσης: Για 1.000.000 μισθωτούς – συνταξιούχους
Εισοδήματα: Αποκλειστικά από μισθούς – συντάξεις

Οι τρεις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Πλήρης προσυμπλήρωση δηλώσεων ώστε να είναι έτοιμες για άμεση υποβολή ή και για αυτόματη υποβολή με την εκπνοή της προθεσμίας. Φέτος περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές (ακίνητα, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.) θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον. Σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την ίδια την ΑΑΔΕ, ώστε κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.