– Πρόσθετα τέλη και την υποχρέωση σύστασης εταιρίας για όσους αξιοποιούν περισσότερα από δύο ακίνητα είναι δύο από τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται από το νέο έτος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προσπαθούν να ορίσουν τις σχέσεις των ιδιοκτητών με το κράτος καθώς όλο και πιο πολλά ακίνητα δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb):

Δεν πρέπει να ξεπερνά τις 60 ημέρες για να λογίζεται η μίσθωση – κάθε ακινήτου ξεχωριστά – βραχυχρόνια. Σε περίπτωση που παρέχονται περισσότερα από δύο ακίνητα, ο ιδιοκτήτης θεωρείται πλέον επιχειρηματίας καλούμενος να πληρώσει και ΦΠΑ.

«Είναι ένα καλοδεχούμενο για τον κλάδο μας νομοσχέδιο γίνεται επιτέλους μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στο χώρο» λέει ο Βασίλης Αργυράκης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιριών Διαχείρισης Ακινήτων και Διευθυντής εταιρίας Διαχείρισης Ακινήτων.

Διοικητικό πρόστιμο ανά έτος ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων θα επιβάλλεται στους διαχειριστές που δεν τηρούν τους κανονισμούς, το οποίο μάλιστα δεν θα μπορεί να είναι λιγότερο των 5.000 ευρώ.
Νέα τέλη

Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» με το ποσό να ξεκινά από τα 1,5 ευρώ την ημέρα. Φτάνει ακόμη και στα 10 ευρώ για μονοκατοικίες που ξεπερνούν τα 80 τετραγωνικά.

Στην ανάγκη για περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιμένουν οι ξενοδόχοι.

«Οι πλατφόρμες δίνουν όλα τα στοιχεία πληρωμών ανά ΑΦΜ. Πλέον η ΑΑΔΕ διαθέτει υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη που κάνει άμεσα και γρήγορα τους ελέγχους. Θεωρώ ότι ήδη το πλαίσιο είναι ασφυκτικό» σημειώνει ο κ. Αργυράκης ενώ αναφέρει ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ο τελευταίος παράγοντας που έχει επηρεάσει την άνοδο των ενοικίων».

Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος των κρατήσεων από το 2022 έως σήμερα ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου εταιριών βραχυχρόνιας μίσθωσης και της Key Data.

Πηγή: Ertnews