Τέλος τα capital controls από 1 Οκτωβρίου για τις αναλήψεις μετρητών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/09/2018 - 19:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Στο στάδιο της υπογραφής και της δημοσίευσης της σχετικής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ βρίσκεται το έγγραφο με το οποίο θα υλοποιηθεί το προτελευταίο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους άρσης των capital controls.

Με την υπουργική απόφαση θα υλοποιείται η εξαγγελία που είχε κάνει προ ημερών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για ολοκλήρωση του 2ου πυλώνα μέτρων στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης. Πρακτικά, αυτό που θα αλλάξει θα είναι η πλήρης άρση των περιορισμών για την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό. Αυτή όμως δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή. Η απόφαση, η οποία θα έχει ως ημερομηνία ενεργοποίησης –εκτός απροόπτου την 1η Οκτωβρίου- θα προβλέπει τις ακόλουθες πέντε αλλαγές στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων. Έτσι:

1. Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα, δηλαδή αίρεται το όριο των 5.000 ευρώ που υπάρχει σήμερα. Η απελευθέρωση θα αφορά και τις προπληρωμένες ή πιστωτικές κάρτες.

2. Θα επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών με όριο 5000 ευρώ (ή το ισόποσο σε ξένο νόμισμα) οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται ανά καταθέτη, ανά ημερολογιακό μήνα και ανά τράπεζα.

3. Αυξάνεται στα 10.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα) το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

4.Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ που είναι σήμερα) για συναλλαγές επιτηδευματιών ή νομικών προσώπων στο εξωτερικό. Το ποσό θα αφορά κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα ενώ θα απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίων και παραστατικών.

5. Απελευθερώνεται η εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. (π.χ κέρδη από μερίσματα).

Loading...
  • europalso   ideascentral