: Στην περιγραφή του μοντέλου των μέτρων στήριξης που θα υλοποιηθεί τον Μάιο προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος.

Εξήγησε πώς θα γίνει η στροφή προς την στήριξη της επιχειρηματικότητας με τη λήψη των 800 ευρώ σε όσους δικαιούχους παραμείνουν σε αναστολή. Για εταιρείες που ζητούν πίσω τους εργαζόμενούς τους η έμφαση θα δίδεται πλέον σε δάνεια και σε άλλα εργαλεία χρηματοδοτικής στήριξης με την υποχρέωση να διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Επίσης έκανε σαφή την ανάγκη για την άμεση υλοποίηση του «πακέτου» των 540 δισ. ευρώ της ΕΕ που αποφασίστηκαν στις 7/4 και ειδικά των 1,5 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση απασχόλησης.

Επίσης είπε πως έως την προσεχή Παρασκευή θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας. «Οι ανακοινώσεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχουν τα χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης» είπε.

Προανήγγειλε πως εντός των επόμενων 1-2 εβδομάδων θα γίνει η διανομή του 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ανέφερε πάντως πως κάποιες από τις 138.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτημα φάνηκε πως έχουν αύξηση τζίρου φέτος.

Άφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές με 10ετές, αλλά χωρίς να υπάρχει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρεμούρα». Για το αν θα υπάρξει νέα έκδοση δεκαετούς απάντησε ότι η χώρα θέλει να έχει γενικώς επαφή με τις αγορές και το κάνει γιατί αυτό πρέπει να γίνει. Εξήγησε πως πρέπει να φαίνεται ότι βγαίνει με καλούς όρους στις αγορές: «Πρόσφατα βγήκαμε με ικανοποιητικούς χώρους για το 7ετές. Άρα θέλω να σας πω ότι είμαστε προσεκτικοί, μεθοδικοί, θα υπάρξει αυτή η επαφή όταν είναι», είπε, διευκρινίζοντας πως «δεν θέλω να περάσει η εικόνα ότι υπάρχει και η πρεμούρα να βγούμε στις αγορές».

Επανέλαβε την πρόθεση για ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ταμεία όταν τελειώσει η κρίση και οι αναστολές. Είπε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους ταμειακούς και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς γιατί «αντιλαμβάνεστε όμως από του χρόνου θα αρχίσουν σε όλη την Ευρώπη να βλέπουν πως θα μαζεύουν τα ελλείμματα τα οποία διογκώνονται»

Η θέση για τη ΣΚ

Ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τη θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα ζητά τη δημιουργία ενός ταμείου ανάπτυξης επιπροσθέτως του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού, είπε, επισημαίνοντας ότι ζητείται επίσης να δοθεί έμφαση στις επιδοτήσεις και όχι σε δάνεια γιατί οι χώρες του Νότου έχουν ήδη υψηλό χρέος. Άρα, σε ένα εξωγενές πρόβλημα κινδυνεύει να δημιουργηθεί μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων «και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εξήγησε πως όσα έχουν ήδη αποφασισθεί δεν αρκούν για να φτάσει η ευρωπαϊκή οικονομία εκεί που ήταν το Φεβρουάριο του 2020. «Για αυτό είναι και πολύ σημαντικό να λειτουργήσει το ταμείο ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό για να καλύψει την περίοδο επανόδου της οικονομίας εκεί που ήταν πριν την κρίση».

Τα 540 δισ. ευρώ

Εξήγησε πως η συζήτηση αυτή αφορά την επόμενη μέρα αλλά υπάρχει και μία άλλη συζήτηση για το τι γίνεται σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Προτεραιότητα της Ευρώπης – είπε – πρέπει να είναι τα 540 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Μεταξύ των οποίων το πρόγραμμά SURE που είναι πολύ χρήσιμο για την απασχόληση. «Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό» είπε.

Αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στην απόφαση να δοθούν καινούργια δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος. «Επίσης είναι κάτι που θα θέλαμε να τρέξει πολύ γρήγορα γιατί μπορεί να υπάρχουν ανάγκες στις επιχειρήσεις πέρα και πάνω από αυτά που ήδη υλοποιούνται» είπε.

Εξήγησε πως και οι 2 παρεμβάσεις (όπως και του ESM) ακόμη δεν έχουν νομοθετηθεί. Πρέπει να νομοθετηθούν το ταχύτερο δυνατό. «Ειπώθηκε χθες ότι θα γίνουν μέχρι την 1η Ιουνίου, ευελπιστούμε να γίνουν το ταχύτερο δυνατό γιατί αυτούς τους πόρους τους έχουμε ανάγκη».

Τα διαθέσιμα στα 28 δισ. το 2014

Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του που θα κάνει και στη Βουλή για τα διαθέσιμα είπε πως το ταμείο της χώρας είναι τα διαθέσιμα των φορέων του Κράτους σε εμπορικές Τράπεζες και στην τράπεζα της Ελλάδος. Αυτά πάντα υπήρχαν. Στο τέλος του 2014 έφταναν στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ και αν προσθέσει κανείς και τον πλούτο από το ΤΧΣ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 28 δισ. ευρώ». Ανέφερε πως έκτοτε τα διαθέσιμα αυξομειώνονται ανάλογα με την εξόφληση χρέους ή την πορεία των εντόκων.

Για τα 15,7 δισ. ευρώ είπε πως ήρθαν «λόγω της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ» ως δόση του ESM. «Αυτό που θέλει να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποφύγει είναι η προσφυγή στα 15,7 δισ. ευρώ που είναι χρήματα τα οποία βρίσκονται σε ένα ειδικό λογαριασμό και αν προσφύγουμε θα έχουμε συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις» είπε.

Τα νέα μέτρα

Σε ερώτηση για τον νέο κύκλο μέτρων στον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση είπε πως δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της πρώτης φάσης της κρίσεως. Το βάρος το σήκωσε μέχρι τώρα το κράτος χρηματοδοτώντας το σύνολο της λειτουργίας της οικονομίας «όπως είχε καθήκον να κάνει, ενισχύοντας μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους» είπε.

«Στη δεύτερη φάση, ανοίγοντας οι επιχειρήσεις, οφείλουμε τα όπλα τα οποία έχουμε και προσπαθούμε να διευρύνουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα το βέλτιστο τρόπο» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Είπε πως η κρατική στήριξη δεν θα έχει την ίδια μορφή «γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τόσο τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας» αλλά και δεν «θα εξασφάλιζε ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

«Η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον που τον οποίο ζητάει πίσω η επιχείρηση να πάει να δουλέψει. Το κράτος οφείλει να έρθει και να ενισχύσει τη ρευστότητα σε επιχειρήσεις» επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Έφερε παραδείγματα εταιρειών που είναι σε αναστολή και ζητούν ήδη πίσω το προσωπικό «γιατί αποφάσισε η εταιρία να αρχίσει να λειτουργεί, βλέπει ότι πιθανότατα μέσα στο Μάιο θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία. Άρα εδώ πρέπει το κράτος να αναλάβει να βοηθήσει την επιχείρηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα».

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν, η πολιτική που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση αναφορικά με τους εργαζόμενους είναι η ίδια με αυτή που τώρα ισχύει, διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε πως «κάνουμε σενάρια με βάση τις ανακοινώσεις που θα προκύψουν την επόμενη εβδομάδα» σε υγειονομικό πεδίο. Αντίστοιχα θα πρέπει να έχουμε τα γρήγορα αντανακλαστικά αν δεν αρχίσουν την επόμενη μέρα.