Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα νέα τα οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιά τα μέτρα στήριξης

Ο κ. Σκρέκας εξειδίκευσε το πλαίσιο των μέτρων για τους καταναλωτές με στόχο τη συνέχιση της επιδότησης των .

Στήριξη νοικοκυριών

Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχους. Αφορά 4,2 εκατ. παροχές. Το μέτρο αφορά πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ. Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο ανέρχεται στα 54 ευρώ.

Στήριξη επιχειρήσεων

Οριζόντια επιδότηση των τιμολογίων στο 50% του συνολικού κόστους.

– Η επιδότηση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός. θα είναι κλιμακωτή ώστε να στηριχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης . Για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτούμε το 80% με 160 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επιδότηση εκτιμάται στα 42 ευρώ στους για όλους.

– Για το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά.

– Για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση και θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

– Τα συνολικά όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 395 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο.

«Τον Φεβρουάριο θα επαναξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα προσδιορίσουμε την ανάλογη επιδότηση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.