Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέσα στην εβδομάδα κλειδώνουν οι νέες παρεμβάσεις – Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος και τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσουν τα νέα μέτρα στήριξης.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις πληροφορίες για νέες ευνοϊκές ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως υπάρχει σχεδιασμός να διευκολυνθούν όσοι χρωστούν ωστόσο απέρριψε το μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό. Όπως είπε θα πρέπει οι διαχειριστές δανείων να αιτιολογούν την απόρριψη της αίτησης στην πλατφόρμα.

Για τους πλειστηριασμούς σχολίασε πως «πλειστηριασμοί γίνονταν και γίνονται. Από το Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε η προστασία στης πρώτης κατοικίας. Υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε κτίσει ένα πλέγμα για τους ευάλωτους πολίτες».

Γιάννης Οικονόμου: Καμία αλλαγή σε πλειστηριασμούς και προστασία πρώτης κατοικίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του το Σάββατο στον «ΣΚΑΪ», διαβεβαίωσε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας» αλλά και πως η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, «με μεγάλη πλειοψηφία, απλώς επιβεβαιώνει ένα νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας το 2015».

Μιλώντας για την προστασία των δανειοληπτών επεσήμανε πως για να μη βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί υπάρχουν δύο πυλώνες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι διμερείς ρυθμίσεις που κάνουν οι servicers και οι τράπεζες με τον κόσμο, μέσω εργαλείων που έχει η κυβέρνηση για τους πιο ευάλωτους, επιδότησης του δανείου. «Έχουν γίνει ρυθμίσεις χρέους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πάνω από 550.000 δανειολήπτες», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατήγγειλε ότι «εδώ επιχειρείται μια σπέκουλα και μια υποκρισία».

Επισημαίνοντας επίσης πως σκοπός δεν είναι να προστατεύονται οι κακοπληρωτές αλλά εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη, τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που δίνουν τη δυνατότητα στους πιο ευάλωτους να ρυθμίσουν ή να αναστείλουν την οποιαδήποτε δικαστική τους περιπέτεια.

«Η λύση είναι να αξιοποιεί η οικονομία τον πλούτο που παράγει για να στηρίζει την κοινωνία και οι πιο ευάλωτοι με τα μέτρα, με την επιδότηση των δόσεων, με τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης να πάνε να ρυθμίσουν για να εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι τους. Δεν πρόκειται μόνο περί προτροπής. Συνεχώς παρακολουθούμε αν αυτά τηρούνται και εφαρμόζονται».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το θέμα δεν είναι «με συνεχείς αναστολές να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να επιβαρύνεσαι με τόκους και κάποια στιγμή να γίνεται μη αντιμετωπίσιμο». Και εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει κινηθεί στους δύο προαναφερθέντες πυλώνες. Επεσήμανε αναλυτικά πως «στις 2 Φεβρουαρίου βγήκε ανακοίνωση από τους servicers και τις τράπεζες. Η κυβέρνηση, με ρυθμίσεις της, έχει δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των δόσεων των πιο ευάλωτων, από 70 μέχρι 210 ευρώ, που κυρίως είναι δάνεια πρώτης κατοικίας, για να πηγαίνει ο κόσμος να ρυθμίζει.

Όταν κάποιος έχει ένα χρέος και δυσκολεύεται, μην του λέμε παραμύθια ότι δεν θα το πληρώσει ποτέ. Γιατί με αυτά τα παραμύθια από το 2010, το 2014, 2015, το 2018, το 2019, έφτασε το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα να πάει στα ύψη. Έχει «όπλα» να τα αξιοποιεί, να ενημερώνεται. Οι οδηγίες και η βούληση που έχουν όλοι, είναι να μην βγάζουν σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία. Δεν είναι αυτός ο στόχος, δεν κερδίζουν κάτι από αυτό. Ο στόχος είναι ο κόσμος να πηγαίνει και να ρυθμίζει.

Υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας, μια σπέκουλα, μια υποκρισία. Όλο το 2022 έγιναν πλειστηριασμοί, ολοκληρώθηκαν πλειστηριασμοί σε σπίτια περίπου 3.000-3.300. Έχει κάποιος την αίσθηση ότι, εάν αυτά ήταν κυρίως πρώτες κατοικίες, αφορούσαν τους ευάλωτους, δεν θα το καταλαβαίναμε; Δεν θα το ξέραμε; Δεν θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος; ‘Αρα, εδώ επιχειρείται μία σπέκουλα και μία υποκρισία».

Υπογράμμισε επίσης πως «η κυβέρνηση ταυτόχρονα, και με την οικονομική της πολιτική, δίνει δυνατότητες στον κόσμο να έχει δουλειά, να έχει εισόδημα, να πηγαίνει να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του.

Μην δημιουργούμε μια εντύπωση σε κάποιους ότι, «κοίταξε να δεις, αν χρωστάς, δεν θα ξεπληρώσεις ποτέ» και την τελευταία στιγμή βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενος». Στην πολιτική οι αντιπολιτεύσεις βρίσκουν να πουν κάποια πράγματα, αλλά εδώ τώρα μιλάμε για την επιτομή της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού. Βγαίνει ο ‘Αρειος Πάγος, το Ανώτατο Δικαστήριο, με μεγάλη πλειοψηφία και παίρνει μια απόφαση. Επιβεβαίωσε τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Έφεραν νόμο το 2015 που λέει ότι οι servicers και οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Δικός τους νόμος ήταν, του 2015. Εκείνοι οι οποίοι νομοθέτησαν τα πιο αυστηρά μέτρα, σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, έκαναν ιδιώνυμο την παρεμπόδισή τους, νομοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έρχονται σήμερα να κουνήσουν το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

Το επικίνδυνο είναι ότι πανικοβάλλουν τον κόσμο και δημιουργούν συνθήκες σπέκουλας, ενώ υπάρχουν εργαλεία και τρόποι να πάει ο κόσμος σε ρυθμίσεις με μια οικονομία που λειτουργεί και που στηρίζει τους πολίτες, κυρίως αυτούς που είναι σε πιο δύσκολη θέση».

Επανέλαβε πως «με ειλικρίνεια, σχεδιασμό, συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν οι πολίτες και κυρίως οι πιο ευάλωτοι, να βρουν τον τρόπο έτσι ώστε η πρώτη τους κατοικία να προστατεύεται. Αλλά η λύση προστασίας δεν είναι, ούτε να λέμε ψέματα, ούτε με συνεχείς αναστολές να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Και τόνισε: «Η ενσυναίσθηση και η ουσιαστική αυθεντική αλληλεγγύη προς την κοινωνία, χαρακτηρίζει οριζόντια την πολιτική μας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Παντού, σε κάθε στιγμή που χρειάστηκε στήριξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ήταν εκεί, όχι με λόγια -τα λόγια είναι εύκολα- αλλά με πράξεις και με έργα να στηρίξει την κοινωνία και τους ανθρώπους, όχι για να τους έχει όμηρους, αλλά για να μπορούν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση να ζουν και να κοιτάζουν μπροστά».
Άρειος Πάγος: Απόφαση «βόμβα» για τους πλειστηριασμούς

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 56 προς 9, άναψε το «πράσινο φως» στις εταιρείες διαχείρισης, τους λεγόμενους και Servicers, να εκτελούν πλειστηριασμούς.

Ουσιαστικά η απόφαση – πιλότος ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Πρόκειται για συνολικά 700.000 ακίνητα και δάνεια που έχουν περάσει στα Funds, ύψους 86 δισ. €.

Από αυτά, τα Funds και οι Servicers έχουν στην κατοχή τους ρυθμισμένα δάνεια με εγγύηση ακίνητα τα 27 δισ. και μόλις 8 δισ. αφορούν σε ενήμερα δάνεια που έχουν επιστρέψει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στον αέρα συνολικά βρίσκονται αυτήν την ώρα δάνεια ύψους 41 δισ. €, με τα μισά περίπου να αφορούν σε δάνεια με εγγύηση ακίνητα. Μάλιστα, με βάση και τους πρόσφατους νόμους, οι Servicers δεν έχουν και την υποχρέωση να κάνουν πρόταση στους δανειολήπτες πριν εκπλειστηριάσουν τα ακίνητά τους. Ανησυχία εκφράζεται για δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων και νέου κύματος πλειστηριασμών εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των επιτοκίων των τραπεζών.
Απόφαση – «βόμβα»

Οι πλειστηριασμοί: Ξεκλειδώνουν

Επιλογές κόκκινων οφειλετών:

1η Ρύθμιση οφειλών

2η Πτώχευση με απώλεια περιουσίας

Ρύθμιση οφειλών:

Μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

Απευθείας μεταξύ οφειλέτη και fund – servicer

Κήρυξη πτώχευσης:

Απαλλάσσονται: Πλήρως από χρέη

Περιουσία δανειολήπτη: Χάνεται συνολικά

Δεν εξαιρείται: Ούτε η 1η κατοικία

Έναρξη Οικονομικής δραστηριότητας: 3 έτη μετά

Ευάλωτοι δανειολήπτες (υποθήκη 1ης κατοικίας)

Με απαλλαγή χρεών: Χάνουν 1η κατοικία

Παραμονή στο ακίνητο: Πληρωμή ενοικίου για 12 έτη

Επιδότηση κράτους: 70 € έως 210 €

Μετά 12ετία: Επαναγορά στην εμπορική αξία

Αποφυγή πλειστηριασμού: Με πρόγραμμα επιδότησης

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ